Cand si unde se va naste locuitorul cu numarul 7 miliarde al Terrei. Efectele unei planete suprapopulate
Cresterea demografica s-a intensificat in ultimele doua sute de ani. Potrivit savantilor, anul 0, cunoscut drept anul in care s-a nascut Iisus, existau aproximativ 300 de milioane de locuitori pe Terra. Populatia a ajuns la primul miliard in anii 1800.
Locuitorul cu numarul sapte miliarde se va naste la 11 ani de cand s-a anuntat ca populatia Pamantului a ajuns la sase miliarde, la inceputul secolului XXI.
Desi ONU a stabilit ca populatia Terrei va ajunge la 7.000.000.000 de locuitori la sfarsitul lunii octombrie, acest lucru este inca incert, cu atat mai mult cu cat, de-a lungul istoriei, realitatea a luat-o inaintea termenelor estimate. Persoana care va duce populatia Planetei la cifra de sapte miliarde se va naste, cel mai probabil, in China ori India, singurele state ce detin, fiecare, mai bine de un miliard de locuitori.
Cele mai puternice tari vor fi si cele mai populate
Specialistii sustin ca populatia Terrei va creste intr-un ritm mai lent in deceniile urmatoare. Conform acestora, urmatorul miliard de oameni se va naste pana in 2025, iar Pamantul va ajunge la noua miliarde abia in 2045. Demografii spun ca India (in prezent, are o populatie de 1,2 miliarde de locuitori) va depasi China, a carei populatie numara acum 1,3 miliarde de locuitori, fiind si cea mai numeroasa de pe glob.
Nigeria si Etiopia se numara printre tarile a caror populatie va creste in deceniile urmatoare, in timp ce Germania se va confrunta cu o scadere a numarului de locuitori.
"Trebuie luati in calcul multi factori precum bolile infectioase, razboaiele, progresul stiintei, schimbarile politice si capacitatea oamenilor de a coopera la nivel global", a explicat profesorul David Bloom de la Universitatea Harvard, din Statele Unite ale Americii.
Tari precum Brazilia, China sau India sunt intr-o continua dezvoltare si castiga, deopotriva, putere politica.
"Intr-o lume cu sapte miliarde de oameni, noi, cei 500 de milioane de europeni trebuie sa fim uniti, altfel ne riscam valorile si prosperitatea", a afirmat si cancelarul german Angela Merkel.
Efectele unei Planete suprapopulate: lupta pentru apa si hrana
Cresterea populatiei presupune, in primul rand, o presiune destul de mare asupra surselor de hrana si energie. Se preconizeaza ca tarile care impart o sursa de apa isi vor disputa prin razboi dreptul de a o folosi, conform thehindu.com.
“Daca obiceiurile industriei nu se schimba, in urmatorii 50 de ani vom avea nevoie de trei planete sa ne sustina”, a precizat un membru al Organizatiei de Mediu. “In urmatorii 40 de ani, pamantul va trebui sa produca aceeasi cantitate de hrana pe care a produs-o in ultimii 8000 de ani”, a adaugat acesta din urma.
De la aparitia lui Homo Sapiens, Terra a "gazduit" in jur de 100 de miliarde de oameni, dintre care sapte traiesc in zilele noastre.
Citeste si: