Cadrele medicale revin în țară, atrase de salariile mărite. Cât câștigă un asistent debutant
După un exod care ne-a dat fiori, cel al zecilor de mii de asistenţi care au plecat să profeseze în străinătate, lucrurile se reîntorc pe făgaşul normal.
Cadrele sanitare revin în ţară, în spitalele de stat. De pildă, la un concurs organizat marți, la “Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi”, pe 50 de locuri s-au înscris aproape 300 de candidaţi, întorşi inclusiv din vest. Oamenii sunt atraşi în principal de salarii, care pot ajunge la 8.00 de lei, lunar.
Şefii Institutului de Psihiatrie “Socola” din Iaşi vor să angajeze 50 de asistenţi medicali - cărora le promit salarii care încep de la 4.000 lei, dar care se pot dubla - cu tot cu sporuri.
Atraşi de ofertă, 280 de români s-au înscris la concursul pentru ocuparea posturilor. Printre ei, am întâlnit-o pe Mihaela.
A fost 6 ani asistent medical la un serviciu de ambulanţă în Italia. Banii pe care i-ar putea câştiga la Institutul din Iaşi şi faptul că poate fi aproape de copii au determinat-o să îşi încerce norocul.
“De ce v-aţi întors?
Pentru familie.
E un motiv că au mai crescut salariile?
Este şi acesta un motiv.”
Pentru familie.
E un motiv că au mai crescut salariile?
Este şi acesta un motiv.”
Trei ani asistentă într-un cabinet stomatologic din Spania, Monica vrea să ocupe şi ea un post la Psihiatrie.
“Eu am lucrat doar în cabinete stomatologice private şi cum e şi la noi la privat e diferit.
De ce nu aţi rămas dacă şi salariul era motivant?
Am vrut să ne întoarcem în ţara de origine.”
De ce nu aţi rămas dacă şi salariul era motivant?
Am vrut să ne întoarcem în ţara de origine.”
Gabriel Obadă, asistent medical: “Piaţa muncii în vestul Europei s-a cam închis. În Anglia nu se mai primesc asistenţi medicali şi medici decât cu un test în limba engleză la un nivel destul de înalt.”
Resprezentantii Ordinului Asistenţilor confirmă că în ultima perioadă tot mai mulţi dintre asistenţii medicali plecaţi în alte ţări vor să se întoarcă acasă. De altfel, pe mulţi îi găsim deja în spectiile de terapie intensivă, nefrologie şi chirurgie - unde, la final de lună - când scad cheltuielile - pot rămâne cu mai mulţi bani ca în occident.
Liliana Pintilie, președintele Ordinului Asistenților: “Sunt colegi care se întorc, salariile au crescut, vin pentru că au părinţi, când au plecat cu ani în urmă erau mai tineri. Consider că este şi un plus pentru că aceşti colegi aduc şi experienţa de afară.”
Bogdan Mucenica, medic primar pshiatru: “Salariul unui asistent debutant pleacă de la 4.000 de lei şi un asistent cu vechime, ture de noapte poate ajunge la 7-8.000 de lei.”
România a pierdut cei mai mulţi asistenţi medicali între 2013 şi 2016. Atunci a existat un val de plecări - în special - către Marea Britanie, Italia, Germania şi Belgia.
Pe acelasi subiect: