Moneda ara forma rotunda, diametrul de 23,75 milimetri, greutatea de 6,1 grame, iar cantul este inscriptionat cu "ROMANIA" de doua ori, cu steluta intre cele doua cuvinte. 

Aversul monedei reda inscriptia "ROMANIA", anul de emisiune "2015", stema Romaniei si valoarea nominala "50 BANI", iar in plan secund, in spatele valorii nominale si al stemei, textul inscriptionat continuu, pe 5 randuri, "BNR50". 

Reversul monedei prezinta Palatul Vechi al Bancii Nationale a Romaniei, inscriptiile "10 ANI", "DENOMINAREA MONEDEI NATIONALE" si "2005" - anul denominarii. 

Tirajul pentru aceasta emisiune este de 1 milion de monede. 

"Monedele de circulatie cu caracter comemorativ, cu valoare nominala de 50 bani, vor avea aceleasi caracteristici tehnice cu monedele aflate in prezent in circulatie la cupiura de 50 bani si vor circula in paralel cu acestea", anunta BNR. 

Punerea in circulatie a noilor monede se va face prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei cu ocazia efectuarii platilor in numerar catre institutiile de credit sau Trezoreria Statului.