Blestemul de la Cantacuzino. Romania a risipit sute de mii de euro ca sa produca un vaccin care va fi aruncat la gunoi
Romania nu o sa aiba nici anul acesta vaccinuri de productie proprie. Si in 2014 va trebui in continuare sa importam vaccinuri scumpe pentru a ne apara de bolile autohtone. Desi, teoretic, avem un institut care exact cu asta ar trebui sa se ocupe, noteaza www.stirileprotv.ro.
E vorba de Institutul Cantacuzino, pe care atat autoritatile, cat si propria conducere, parca fac tot posibilul pentru a-l impiedica sa produca vaccinuri. Dupa ce a fost unul dintre cel mai importante centre de cercetare in domeniul vaccinurilor din Europa, in 2012 Cantacuzino a ajuns sa nu mai produca nimic. Iar anul acesta, dupa ce autoritatile s-au laudat ca au luat masuri pentru a pune Institutul pe picioare si i-au alocat peste 2 milioane de euro, Cantacuzino tocmai a produs niste vaccinuri care nu pot fi folosite si vor merge direct la gunoi.
De 20 de ori mai ieftine decat vaccinurile straine
Din cauza ca la Cantacuzino nu se mai produce practic nimic, trebuie sa cumperam vaccinuri mult mai scumpe din strainatate. "Nu doar bugetul fiecarui roman in parte va avea de suferit, ci si cel al Ministerului Sanatatii, care si asa e destul de mic", spune Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor. De pilda, o fiola de ser antitetanos costa 2 lei daca era produsa Cantacuzino si de 20 de ori mai mult daca e adusa din import iar un vaccin antirabic e 4 lei la Cantacuzino si 45 din import. Din pacate, la ora actuala prima varianta e exclusa, fiindca Institutul nu mai are voie sa produca nici serul, nici vaccinul. De fapt, nu prea mai are voie sa produca nimic. Cine i-a interzis? Chiar propria conducere, se pare.
Fondat in 1921, Institutul Cantacuzino i-a aparat pe romani de epidemii vreme de noua decenii de epidemii. Tuberc uloza, variola, poliomielita, rujeola, tuse convulsiva sunt doar cateva dintre bolile de care ne-au aparat de-a lungul timpului vaccinurile produse aici. Pana de curand, Institutul Cantacuzino era unul dintre cele mai bune din Europa. Dupa ’90, insa, a izbucnit dezastrul.
Mai multe despre:
#vaccinuri#Institutul Cantacuzino
Pe acelasi subiect: