Inca din prima zi de viata suntem cu totii vaccinati impotriva bolilor molipsitoare. Primele doua vaccinuri se fac bebelusilor chiar in maternitate. Anul trecut, la peste 135.000 de vaccinari, autoritatile au inregistrat 162 de bebelusi care au avut suferit din cauza serului. Vlad a facut becegita la doar 7 saptamani. Acum are un an, dar problemele inca nu au trecut.

Dr. conf. Alexandru Rafila, Comitetul National de Vaccinologie explica: "Aceste vaccinuri nu au produs niciodata cazuri care sa fie ireversibile".

Cum au fost tratate aceste reactii adverse ne spun chiar medicii, la "Romania, te iubesc", precum si de ce e necesara vaccinarea BCG. Vom cunoaste parinti care au trecut prin momente cumplite dupa vaccin.

Cum si-a pierdut o mama fiica si de cand asteapta un raspuns la reclamatia facuta la Colegiul Medicilor, aflati chiar de la ea.
Unii parinti pun la indoiala siguranta vaccinurilor din cauza conservantilor sau adjuvantilor trecuti in unele prospecte: formaldehida, hidroxid de aluminiu, antibiotice. Specialistii le compara cu e-urile alimentare si ne linistesc. Mercurul, de exemplu, a fost scos in 2000 din vaccinurile pentru copii.

Victor Olsavszky, Organizatia Mondiala a Sanatatii: "Pe masura ce observam ca unele lucruri sunt nocive -  nu poti sa le vezi imediat, le vezi in timp - aceasta lista de e-uri este destul de flexibila, se mai adauga, se mai scot, in functie de ce observam ca se intampla".

De-a lungul istoriei, unele vaccinuri au fost retrase, inlocuite cu altele mai sigure. Dar reactiile adverse mentionate in prospecte ne pot speria. Medicii ne amintesc ca vaccinarea a contribuit enorm la speranta de viata, la scaderea mortalitatii. Ca riscul unei reactii adverse e mult mai mic decat riscul de a declansa epidemii prin nevaccinare.