Criza cea mare se amana pentru 2013, ne anunta Nouriel Roubini: talentul Europei, al SUA sau al Chinei de a-si impinge in viitor problemele va asigura inca un an-doi de tranzitie, pana ce vom intra intr-o noua perioada de "furtuna perfecta".

In Occident si in SUA s-ar razbuna criza nerezolvata a datoriilor si a deficitelor si incapacitatea de a crea locuri de munca; in Orient, eforturile Chinei de a-si stapani supraincalzirea economica vor paraliza comertul cu Vestul, fara a reusi sa impiedice o "aterizare dura" a economiei asiatice, iar coincidenta dintre astfel de factori va aduce o perioada de recesiune de unde va fi greu de iesit, lasa de inteles Roubini.

"Dr. Doom", omul care a prezis criza financiara mondiala, avertizeaza: Vine “furtuna perfecta”

Noutatea e aici doar anul prezis pentru furtuna perfecta; in rest, previziuni despre o "aterizare dura" iminenta a Chinei apar cel putin din 2004 incoace, iar amanarea electorala a unor probleme fiscale in democratiile mai mult sau mai putin dezvoltate e calificata de zeci de ani drept pericolul care va arunca economiile respective in prapastie.

Nici teama de revenire a recesiunii nu e noua: din 2008 inca s-au prefigurat mai multe modele de evolutie a crizei, de la cele optimiste, exprimate in literele V sau U, pana la cele pesimiste, figurate in litere ca W sau L, ba chiar O, dupa anumite abordari mai ironice. Insusi guvernatorul BNR spunea nu demult ca la noi criza a luat intre anii 2008 si 2011 forma unui V frant, cu ruptura V-ului cauzata de majorarea in iulie trecut a TVA, dar daca n-ar fi fost ruptura, "forma de V putea fi mai ascutita, adica revenirea putea fi mai rapida".

Citeste continuarea pe www.businessmagazin.ro.