Preţul benzinei a crescut cu 17% în tot acest timp, iar economiştii spun că la noi majorările de preţuri au fost cele mai mari din Uniunea Europeană. Vestea proastă este că saltul preţurilor la carburanţi va duce la scumpiri în lanţ la alimente, facturi ori vacanţe.

De la începutul anului şi până acum, şoferii au plătit tot mai mult la pompă. Litrul de benzină s-a scumpit cu 84 de bani, adică o creştere de 17%. Iar la preţul motorinei s-au adăugat 63 de bani, însemnând un plus de 12%, arată statistică europeană.

De altfel, la multe benzinării, şoferii plătesc deja 6 lei pentru un litru de motorină.

“Un plin acum sub 300 de lei nu mai poţi să faci. Mulţumim guvernării.″

“Nu te mai duci să faci plinul, te opreşti la strictul necesar şi după aceea vezi cum îţi programezi mai bine bugetul.″

Facem un calcul şi vedem că un plin de benzină de 50 de litri costă cu 42 de lei mai mult decât la începutul anului, iar cel de motorină cu 32 de lei. Dacă doar bulgarii au o benzină mai ieftină decât la noi, motorina are preţuri mai mici în Polonia şi Austria.

Specialiştii spun că deşi au fost majorări de preţuri la carburanţi în toată Europa de la începutul anului, în România preţurile au crescut mai mult.

Asta în condiţiile în care diferenţa de putere de cumpărare este uriaşă. Un român poate cumpăra aproximativ 200 de litri de combustibil cu salariul minim pe economie, ceea ce înseamnă o cantitate de de cinci ori mai mică faţă de un austriac ori german.