Presedintele Traian Basescu a afirmat ca romanii nu il vor ierta niciodata pentru taierea salariilor, el relatand ca dupa ce a facut anuntul nu a dormit o noapte si ca se gandea atunci la ce a inteles fiecare roman din aceasta decizie. "Romanii nu ma vor ierta niciodata pentru mai 2010", a spus seful statului, referindu-se la momentul cand a facut anuntul ca salariile bugetarilor vor fi reduse cu 25%.

El a precizat ca, de obicei, seara cand ajunge acasa isi saruta copiii si sotia, iar apoi sta "la taclale". "In seara aceea, n-am putut vorbi nici cu sotia, nici cu fiica cea mare, care era acasa si n-am putut dormi o noapte", a adaugat presedintele. El a precizat ca se gandea "ce a inteles orice roman din aceasta decizie".

"Asta o s-o duc probabil toata viata", a mai spus presedintele. Acesta a mentionat ca pana in acea zi a crezut ca nimic nu poate egala experienta de comandant de nava.

Intrebat de ce a facut el acel anunt, Traian Basescu a raspuns: "Dupa ce termin mandatul, o sa va spun de ce am anuntat eu". Seful statului a mai spus ca atunci nu a dormit o noapte, dar cine stie cate nopti n-ar fi dormit daca nu ar fi fost luata acea decizie.

Traian Basescu a precizat ca, din experienta sa, poate spune ca se poate face reintregirea salariilor bugetarilor.
El a subliniat ca acest lucru se poate realiza in conditiile mentinerii tintei de deficit bugetar pentru acest an, de 1,9% din PIB.

De altfel, in discursul sustinut in Parlament in 7 martie, presedintele Basescu a declarat ca este datoria actualei puteri de a gasi solutii pentru ca la 1 iunie sa fie reintregite salariile bugetarilor.

"Ponta trebuia sa accepte functia de premier; l-as fi ajutat sa-si faca Guvernul"

Presedintele Traian Basescu a sustinut totdata ca Victor Ponta ar fi trebuit sa accepte mandatul de premier, ca, din interes national, el l-ar fi ajutat sa-si faca Guvernul si a apreciat ca refuzul liderului PSD nu a fost un comportament responsabil, scrie Mediafax.

Seful statului i-a dat moderatorului emisiunii transcriptul discutiei pe care a avut-o la consultarile de la Cotroceni cu liderii USL dupa demisia lui Emil Boc. Presedintele declarase la inceputul emisiunii ca atunci i-a propus lui Victor Ponta sa preia mandatul de prim-ministru, insa USL a refuzat.

Din pasajele citite de catre moderator din transcrierea discutiei, care i-a fost data de catre presedinte, reiesea ca Traian Basescu a facut aceasta propunere. Ulterior, in emisiune, presedintele Basescu a sustinut ca "propunerea nu trebuia refuzata". "In locul domnului Ponta, eu spuneam: Da, va multumesc (...). Ma duceam in Parlament si, daca imi trecea Guvernul, guvernam pana la alegeri", a adaugat Traian Basescu.

In opinia sa, comportamentul lui Victor Ponta "nu e comportament responsabil". "Probabil ca din interes national eu l-as fi ajutat sa-si faca Guvernul", a sustinut presedintele.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca presedintele Basescu nu i-a propus niciodata nimic si, prin urmare, nu avea ce sa refuze, el amintind ca seful statului a declarat recent ca numirea lui Mihai Razvan Ungureanu premier era stabilita din decembrie.

"E o abordare extrem de neserioasa a domnului Basescu, in linia abordarilor neserioase din ultimul timp. Nu mi-a propus niciodata nimic. Nu am refuzat niciodata nimic, pentru ca nu aveam cum sa refuz ce nu mi s-a propus", a declarat Ponta, pentru Mediafax.

"Domnul Basescu spunea zilele trecute ca stabilise numirea lui Ungureanu inca din decembrie ca prim-ministru si ca nu ar fi numit pe cineva din USL sau pe mine premier. Deci, declaratia din seara aceasta este o declaratie de duminica seara, la restaurant. Nu este nimic adevarat in aceasta declaratie. E ca duminica seara, la carciuma, cand te lauzi sau inventezi", a mai declarat liderul PSD.

Presedintele Traian Basescu a afirmat ca, dupa demisia lui Emil Boc din functia de premier, el i-a oferit liderului PSD Victor Ponta mandatul de prim-ministru, insa a fost refuzat de USL. "Eu am avut surpriza refuzului mandatului de prim-ministru cand i l-am oferit lui Victor Ponta", a afirmat Traian Basescu.

El a precizat ca a facut aceasta oferta in timpul consultarilor de la Cotroceni cu USL dupa demisia lui Emil Boc din functia de prim-ministru.

Presedintele Basescu a precizat ca Victor Ponta nu i-a raspuns, dar ca "in locul lui" prima data a raspuns liderul PNL Crin Antonescu, iar apoi liderul PC Daniel Constantin. "Victor Ponta n-a spus nimic. A raspuns Antonescu si a raspuns ala micu', cum ii spune, Constantin", a mai afirmat Traian Basescu.

Seful statului a precizat ca, daca liderii USL vor sustine ca nu s-a intamplat asa, el va pune la dispozitie atat inregistrarea audio a discutiei, cat si transcrierea.

Presedintele Basescu a facut aceste declaratii referindu-se la sansele pe care le are USL pentru a guverna dupa alegerile din toamna. "Va dau o veste buna. Greu de crezut ca va fi (guvernare USL - n.r.). Nu vor face procentajul care sa le permita sa guverneze singuri", a sustinut Traian Basescu.

"Dupa ce nu voi mai fi presedinte, voi face o scoala pentru politicieni"

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica seara, intr-o emisiune la un post de televiziune ca dupa ce isi va incheia mandatul de sef al statului, va face o "scoala pentru politicieni", amintind ca a promovat foarte multi tineri in politica.

"M-am hotarat deja ce fac dupa ce nu voi mai fi presedinte: fac o scoala pentru politicieni. Fac o fundatie, o ceva, in care sa-i invat pe politicieni putina politica. Eu am fost unul dintre politicienii care au promovat foarte multi tineri", a spus acesta.

Presedintele a amintit ca la alegerile din 2004 a dorit sa "scoata in fata" foarte multi tineri, insa intre timp a ajuns la concluzia ca numai tineretea nu ar trebui sa mai reprezinte principalul argument pentru o cariera de politician. "Am ajuns la o alta concluzie, odata cu trecerea timpului: ca doar tineretea nu este un argument. Este insuficienta ca argument, pentru ca multi dintre cei tineri nu au reusit nici in meseria lor si nici politica nu au invatat de pe undeva. Le-as recomanda la toti: intai reusiti in meserie. De unde mi-a venit ideea? S-au umplut televiziunile de profesori care vin si o fac pe moderatorii. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar in probleme europene, in probleme de gestionare a tarii, multi dintre ei nu ar lua nici nota doi. Am vazut gangavi, se nu numesc profesori, care timp de o ora nu au terminat o fraza, sa o duca pana la capat, sa intelegi ce vrea sa spuna", a mai spus seful statului.

"Atacurile cu relatia cu Elena Udrea fac parte dintr-o inteligenta campanie de presa"

In ceea ce priveste imaginea sa de "barbat care calca stramb", avand o relatie extraconjugala cu Elena Udrea, a fost "indusa" printr-o inteligenta campanie de presa, dar care nu are cum sa reuseasca sa ii distruga familia.

"E o imagine indusa (...) E generata de presa ca element de lupta cu presedintele. E o copilarie, pentru ca au incercat de fapt sa subrezeasca singurul loc in care imi gasesc linistea. Si a fost bine gandita. Uitati-va la Antena 1 si la Realitatea, cand era Vintu. Acele doua trusturi au fost focusate in atacurile Basescu- Elena Udrea, relatii extraconjugale, nu stiu ce... Stiau foarte bine, au fost foarte bine documentati oamenii ca punctul meu de maxima rezistenta este familia. Aici nu exista pentru mine nici opozitie, nici putere, ci sunt eu cu cele trei fete", a spus presedintele.

El a adaugat ca aceasta campanie este dusa si acum de Antena 3, insa relatia de incredere intre el si sotia sa este atat de puternica incat nu are cum sa reuseasca "Gadea ala de la Antene" sa ii distruga familia prin astfel de campanii.

"Sotia rezista, ca stie ce are acasa: un sot consecvent care ajunge acasa indiferent de ora, care pune salariul pe masa in ziua de salariu, are grija de sotie, de copii. Nu poate sa constituie o problema aceasta campanie, dar ei si-au confundat poate propriile sotii cu sotia mea. Sotia mea e o femeie care are multa incredere in mine, cum si eu am foarte multa in ea", a spus Basescu.

Presedintele Romaniei a explicat ca relatia de incredere cu sotia sa a fost cimentata de perioada de 12 ani in care era pe mare. Totodata, seful statului a mentionat ca trusturile de presa trebuie sa inteleaga ca prin "astfel de trucuri" nu vor reusi sa schimbe presedinti, premieri si ministri, acestia raspunzand partidelor care i-au promovat si Parlamentului.