12:25 - Traian Basescu: "Romania nu va face pasi inapoi chiar daca Europa va fi in recesiune in a doua parte a anului".

12:23 - Presedintele a facut un apel, miercuri, in Parlament, pentru dirijarea banilor pentru intreprinderi mici si mijlocii in mediul rural "pentru a da o sansa" tinerilor. 

"Randamentele vor creste mult si in anii urmatori, urmare si a sistemului de subventii si de venituri care se obtin din agricultura", a aratat seful statului.  Pe de alta parte, Basescu a mentionat ca locuri de munca vor disparea pe masura cresterii randamentelor si a eficientei agricuturii.  "O politica de fixare in mediul rural a intreprinderilor mici si mijlocii, care pe de o parte sa faca servicii si pe de alta parte sa proceseze productia agricola, este vitala pentru soarta viitoare a satului", a spus Traian Basescu.

12:20 - Traian Basescu a explicat ca el a semnat Tratatul de guvernanta fiscala din cadrul UE, intrucat Constitutia prevede ca seful statului incheie tratatele internationale.  Conform articolului 91 din Constitutie, "presedintele incheie tratate internationale in numele Romaniei, negociate de Guvern, si le supune spre ratificare Parlamentului, intr-un termen rezonabil".  "Celelalte tratate si acorduri internationale se incheie, se aproba sau se ratifica potrivit procedurii stabilite prin lege", mai stabileste Constitutia.

12:18 -Seful statului a spus ca sunt cunoscute ezitarile Ministerului Sanatatii si ale CNAS de a face public pachetul minim garantat, ca toti ministrii sanatatii au fost ezitanti si nu si-au asumat responsabilitatea, iar in lipsa acestui pachet legea sanatatii poate fi un esec.

El a aratat ca asiguratii de sanatate si cei care nu se pot asigura, inainte de toate, trebuie sa stie ce le poate garanta statul in baza contributiei lor la actualul sistem.  "Ori, din acest punct de vedere, trebuie sa recunosc ca toti ministrii sanatatii au fost ezitanti si nu si-au asumat responsabilitatea lansarii subiectului in dezbatere publica", a adaugat Basescu.

12.09 - Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca actualul Parlament trebuie sa adopte in perioada urmatoare legea sanatatii si Legea de reorganizare administrativ-teritoriala, aratand ca acestea vor intregi reforma statului. 

El a spus ca Legea Sanatatii a trebuit retrasa pentru ca a fost prost lansata in dezbatere, dar nu trebuie abandonata, deoarece este nevoie de un control mai puternic al banului public. 

Basescu a aratat ca s-a dovedit incapacitatea caselor de sanatate de a controla banul public, fiind nevoie de implicarea in finantarea sistemului de sanatate a sectorului privat. 

"Nu inteleg de ce nu putem accepta ca intre scoli sa fie competitie si parintele sa poata opta la orice scoala atunci cand isi inscrie copilul, iar la spitale sa nu avem aceasta optiune", a mai aratat Basescu. 

In privinta reorganizarii administrativ-teritoriale, Traian Basescu a spus ca face o propunere parlamentarilor sa adopte, prin discutii cu opozitia, reorganizarea administrativa a tarii. 

"Nu poate convinge pe nimeni ca o tara organizata administrativ ca in 1968 mai poate sa corespunda nevoilor de astazi", a afirmat presedintele. 

El a mai spus ca reorganizare administrativ-teritoriala este cheia care permite cheltuirea mai eficienta a banilor si ar permite o masiva descentralizare a banilor europeni.

11:56 - Traian Basescu a explicat ca nu este rolul sau sa discute conditiile comerciale, respectiv daca Romania are bani pentru aceasta sau daca trebuie investitii straine.  El a spus ca aceasta este o varianta de creare de locuri de munca. 

"Acesta este adevaratul aur al unei societati- locurile de munca", a spus presedintele. 

"Nu vom fi capabili sa sustinem sistemul de pensii daca ramanem cu 6 milioane de pensionari si 4 milioane si jumatate de oameni care au locuri de munca. Trebuie sa aducem numarul locurilor de munca la nivelul numarului parlamentarilor", a spus presedintele, subliniind ca locurile de munca reprezinta "elementul fundamental" al prosperitatii Romaniei. 

Traian Basescu i-a indemnat pe parlamentari sa verifice planurile Guvernului de creare de locuri de munca. 

"Dati atentie problemei crearii de locuri de munca si, fiind singurii care controleaza Guvernul, chemati-i sa va prezinte planurile de creare de locuri de munca", a adaugat seful statului.

11:50 - Seful statului a spus in Parlament ca fara competitivitate nu avem nicio sansa sa traim bine in zona euro

11:44 - Presedintele Traian Basescu a solicitat in Parlament respectarea rezultatelor referendumului din 2009, respectiv trecerea la Parlament unicameral cu 300 de membri si trecerea la votul uninominal pur. Seful statului a apreciat ca votul uninominal compensat creeaza distorsiuni. 

"E o obligatie morala a majoritatii ca, impreuna cu minoritatea din Parlament, sa decida vot uninominal curat, care nu lasa oameni de pe locul trei sa ajunga in Parlament, iar oamenii de pe locul unu in colegiu sa stea acasa", a spus seful statului. 

Traian Basescu a amintit de rezultatele referendumului din 2009, cand peste 80% dintre participanti s-au pronuntat pentru parlament unicameral. Presedintele Basescu a opinat ca trecerea la o Camera legislativa si 300 de parlamentari ar veni si ca un argument ca si politicienii la varf din Romania sunt constienti de nevoia de reducere a cheltuielilor de functionare a statului.

11.30 - Discursul sefului statului a fost intrerupt de scandari ale unor persoane aflate in balcoanele plenului, care au strigat: "Demisia!" si au aruncat hartii pe care scria "Traian Basescu, intaiul si ultimul". 

Seful statului s-a oprit, pentru cate momente, spunandu-le razand celor din balcoane sa astepte sa-si termine cuvantul.  "Bine, asteptati sa imi termin cuvantul... Domnilor, mergeti la dansul si chemati-l", a spus Basescu, referindu-se la o persoana aflata la balcon. 

De asemenea, presedintele Camerei, Roberta Anastase, a cerut sa fie asigurata linistea in sala de plen. 

Initial, democrat-liberalii ar fi vrut sa aduca persoane care sa umple balcoanele salii de plen. De altfel, grupul PDL a solicitat si a primit permisiunea de acces la balcoanele din Parlament pentru aproximativ 160 de persoane, la sedinta plenului. Circa 200 de persoane au facut solicitari de a urmari mesajul sefului statului din sala de plen, dar au primit un raspuns favorabil doar o parte dintre acestia, in limita locurilor diponibile la balcoane, potrivit staff-ului tehnic al Camerei Deputatilor.

11:21 Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, in Parlament, ca puterea are datoria de a gasi solutii ca in jurul datei de 1 iunie sa fie "reintregite" salariile bugetarilor.

"La inceputul anului 2011, parte din sumele taiate din salariile bugetarilor au fost restituite. Cred ca este o datorie a mea si a dumneavoastra pentru ca undeva in jurul date de 1 iunie sa reintregim salariile bugetarilor (...) Veti avea suportul meu, daca talentul dumneavoastra si al Guvernului va fi pe masura momentului si nevoii de a restabili veniturile bugetarilor", a spus presedintele. 

El a aratat ca aceasta reintregire a salariilor bugetarilor va trebui facuta in conditiile in care in luna ianuarie a fost colectat la buget un excedent fata de veniturile planificate, insa februarie a fost un minus de doua ori mai mare decat excedentul din luna precedenta.

Potrivit presedintelui, si in martie este posibil un minus in colectare veniturilor la buget, dar acesta se datoreaza conjuctural situatiei meteorologice din luna anterioara. 

De asemenea, seful statului a subliniat ca dincolo de perioada de criza in care Parlamentul a acceptat masurile din ultimii doi ani, parlamentarii au gasit la inceputul mandatului resurse si pentru "a scoate din cea mai neagra saracie pensionarii CAP" prin acordarea pensiei minime garantata. 

Traian Basescu s-a declarat convins ca majoritatea parlamentara, impreuna cu guvernul, premierul, privind in bugetul de stat, asa cum este aprobat si fara a diminua investitii, ar putea gasi resurse ca la sfarsitul mandatului sa le poata spune bugetarilor ca vor avea salariile intregi asa cum le-au gasit la inceputul mandatului din 2008.

11:20 - Presedintele a adresat astazi opozitiei rugamintea de a reveni in Parlament si a discuta problemele politice aici, unde este locul de dezbatere a chestiunilor politice si administrative.

Lucrarile Parlamentului au fost afectate, in ultima vreme, de protestul parlamentar al opozitiei. Cel mai recent mesaj catre Parlament adresat de presedintele Traian Basescu a avut loc in iunie 2011, sedinta de plen comun desfasurandu-se in absenta reprezentantilor USL.

Seful statului spunea atunci ca este esentiala pentru credibilitatea Parlamentului limitarea imunitatii parlamentarilor la declaratii si atitudini politice pentru a da "cetatenilor relaxarea ca parlamentarii nu sunt deasupra legii".

Basescu le-a cerut parlamentarilor sa gaseasca o solutie pentru transpunerea in legislatia romaneasca a deciziei 212/2005 a Consiliul ui JAI referitoare la confiscarea averilor obtinute illicit.

Presedintele afirma ca sunt motive temeinice pentru schimbarea structurii Legislativului, deoarece in actualul sistem bicameral cele doua Camere se comporta ca intr-un sistem monocameral, prin adoptarea tacita a legilor in prima Camera.