"Le voi spune ca sunt proteste firesti, generate de masurile luate de România. Romanii au platit costul austeritatii, ramâne sa-l plateasca si politicienii", a afirmat Basescu.

In Bucuresti si alte orase din tara se desfasoara de peste doua saptamani proteste civice antiguvernamentale si antiprezidentiale.

"Bancile austriece nu isi vor diminua capitalul in Romania, asta imi aduce "o liniste"

Bancile austriece nu isi vor diminua capitalul din Romania in 2012, a declarat, duminica, presedintele, apreciind ca aceasta decizie ii aduce "o liniste" dupa "nefericitul comunicat al Bancii Nationale a Austriei".

Presedintele a precizat ca ca s-a intâlnit in aceasta saptamâna cu presedinte executiv al grupului Erste Bank si cu presedintele Raiffeisen Bank, cei doi asigurandu-l ca bancile austriece nu-si vor diminua capitalul in tara noastra in 2012.

"Mesajul principal al celor doi presedinti de banci austriece a fost ca bancile austriece nu-si vor diminua capitalul in România in 2012. Asta imi aduce o si mie o liniste dupa nefericitul comunicat al Bancii Nationale a Austriei care a fost de natura sa ne creeze temeri. Presedintii celor doua banci m-au asigurat, nu cred ca ar fi cerut altfel o audienta si acesta a fost motivul pentru care le-am acordat-o sa stie care este abordarea lor legata de mentinerea capitalurilor in România, ambii presedinti m-au asigurat ca nici Raiffeisen, nici Erste nu-si vor dinimua prezenta in capital pe piata româneasca, ceea ce este un semnal foarte bun", a declarat seful statului.

Traian Basescu l-a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe Andreas Treichl, presedinte executiv al grupului Erste Bank, caruia i-a spus ca, daca institutia bancara va ramâne in Romania sa finanteze dezvoltarea, este un mesaj foarte important.

De asemenea, presedintele l-a primit, joi, la Palatul Cotroceni, pe Steven Cornelius van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.

Banca centrala a Austriei si autoritatea de reglementare a pietelor financiare, FMA, au propus in noiembrie un set de masuri privind activitatea marilor banci austriece, menite sa asigure ratingul AAA al Austriei.

Astfel, bancile cu prezenta internationala semnificativa, respectiv Erste, Raiffeisen si UniCredit Bank Austria, ar trebui sa se asigure ca creditarea efectuata de acum inainte de subsidiarele straine nu va depasi dincolo de 110% depozitele si finantarea atrase de pe pietele locale unde functioneaza.

"Incercam o replanificare a liberalizarii preturilor la energie si gaze"

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, in contextul referirilor la indeplinirea angajamentelor Romaniei fata de FMI, ca se va incerca o replanificare a liberalizarii preturilor la energie si gaze, atat pentru populatie, cat si pentru agentii economici.

"Va trebui sa incercam o reprogramare la orizontul 2020 pentru populatie si 2015-2017 pentru agentii economici", a spus seful statului intr-o conferinta de presa. 

Presedintele a mai spus ca, in urma discutiilor pe care le-a avut cu premierul Emil Boc a rezultat ca, in relatia cu FMI, Romania "va fi cu toate obiectivele indeplinite in linii mari".

"Voi discuta cu secretarul general al NATO despre scut, <<smart defense>> si Afganistan"

Presedintele a adaugat ca intalnirea programata luni cu secretarul general al NATO vor fi abordate subiecte ca: sistemul de aparare antiracheta, conceputul de "smart defense" si prezenta militara romaneasca in Afganistan.

In ce priveste instalarea elementelor scutului antiracheta la Deveselu, presedintele a spus ca "progresam in definitivarea angajamentelor legale bilaterale."

Referitor la implicarea Romaniei sub cupola conceptului de "smart defense", seful statului a spus ca o contributie romaneasca poate fi adusa la asigurarea securitatii cibernetice, pentru ca avem "atatia hackeri talentati, care pot fi utilizati poztiv".

In privinta prezentei militare in Afganistan, presedintele a precizat ca nu se pune problema diminuarii efectivelor in 2012, dar din 2013 numarul militarilor romani aflati in zona se va reduce "considerabil", scrie Mediafax.

Citeste si:

Operatorul aerian care continua sa ia "goluri de aer". Pierderile Tarom, mai mari decat cele din 2009

Grecii se pot relaxa. Creditorii privati, dispusi sa le mai dea o sansa. Cum se salveaza o tara cu datorii de peste 350 mld. euro