Fotbalul pe care-l joaca echipele romanesti, de la cele de Divizia A pana la nationala, este tot mai slab, uneori inexistent, desi patronii de cluburi se bat cu pumnii in piept ca au investit milioane de euro si nu pierd niciun prilej sa apara la TV sau in ziare.

Ca spectator de fotbal, constat cu frustrare ca toti cei implicati in acest fenomen, de la conducatorii federatiei si patroni, pana la antrenori si jucatori, au uitat care e misiunea lor: aceea de a oferi un spectacol de calitate celor care-i platesc ca sa vada fotbal, fie deplasandu-se la stadion si cumparand bilete, fie stand in fata televizoarelor si facandu-le audienta.

Acum, in plina criza, cand ai vrea sa te intorci relaxat de la un meci, sa-ti uiti problemele cotidiene in cele 90 de minute cat stai pe stadion, te enervezi mai tare dupa ce pierzi trei ore (una asteptand sa intri pe stadion si altele doua asistand la un show jalnic pe gazon) si ajungi acasa intrebandu-te o data in plus cu ce ai gresit de te-ai nascut in tara asta in care trebuie sa suporti mereu umilinta de a sta la coada, de a fi impins si chiar injurat, chiar si atunci cand tu platesti.

Primaria Bucurestiului a investit peste 200 de milioane de euro in noua national arena, iar santierul stadionului a fost mai vizitat in ultimul an decat orice obiectiv turistic din Bucuresti, inca dinainte de inaugurare. I s-au adus nenumarate laude ("in sfarsit avem un stadion la standarde europene", "poate gazdui 55.000 de spectatori", "e demn de finala Europa League") si nu neg faptul ca arata bine. Dar, dupa trei meciuri la care am asistat pe acest stadion, pot spune ca este cu adevarat civilizat doar la o asistenta de 10.000 de oameni. Daca vin insa 48.000 de oameni, ca la Steaua-Rapid, atunci devine un cosmar pentru spectatori.

Doar la Otelul-Benfica am avut cu adevarat senzatia ca sunt pe un stadion civilizat, insa in tribune au fost doar 7.000 de oameni. La Otelul-Manchester United, unde au venit circa 28.000 de oameni, desi am ajuns la stadion cu jumatate de ora inainte de inceperea meciului, am asteptat aproape o ora la coada si cred ca la ora inceperii meciului erau mai multi suporteri la portile stadionului decat in stadion.

Desigur, oficialii nu au de unde sa stie lucrurile astea. Mircea Sandu, presedintele FRF, intra cu masina direct in parcarea subterana si coboara chiar la marginea gazonului, fara sa stea la coada. Pentru VIP-uri, singura bataie de cap este ce sa aleaga din meniul de catering: creveti sau somon?

Citeste mai multe pe www.zf.ro