"Rulada pastravarului", adica un file de pastrav afumat, umplut cu carne de crap, este un produs atestat traditional. Rivalizeaza cu alte 2.712. Ruxandra Coc din Halchiu, judetul Brasov, confirma ca nu are reteta din mosi stramosi, ci de la clienti si localnici.

"Am incercat sa pastram produsul cat mai aproape de 100% natural, condimente naturale", spune producatoarea.

Doar ca "traditional" nu inseamna orice... fara coloranti.

Langa Bucuresti, un macelar prepara mici traditionali de casa. Notorietatea produsului, o conditie esentiala in orice tara europeana, este facultativa la noi.

Expertii de la Bruxelles insista ca fiecare preparat in parte sa aiba in spate macar o istorie de 25 de ani. Spontani, romanii au facut propriile reguli. Nu sufla un cuvant despre ordinul 690 care vorbeste fix de vechimea produsului sau de substantele chimice interzise.

In timp ce in Italia unele preparate din Toscana se fac din Evul Mediu incoace, la noi traditionale sunt si ruladele de cascaval cu nume englezesti, franzela, colacii, prescurile sau parastasele.

"Reprezentantii Ministerului Agriculturii din teren o sa retraga atestatele produselor respective", promite Iuliu Malos, consilier in Minister.

Un produs traditional ar putea fi probabil si "prajitura Ioana", cu mar si nuca pe deasupra. Are o istorie de 5 minute. Cat despre geografia locului, orice bucatarie cu aer conditionat din Capitala. Merge langa si o cupa de inghetata, cu conditia sa fie inghetata traditionala romaneasca, nu de import.

Iata si planul de actiune al specialistilor: "O sa se lucreze pe legislatia respectiva in viitorul indepartat sau apropiat", sustin cei de la Agricultura.