Produsele care nu sunt atestate in Europa, eligibile pentru fonduri europene! VIDEO
Peste 50 de milioane de euro, aceasta este suma de care ar putea beneficia toti producatorii europeni care vor si pot sa promoveze alimente traditionale pe batranul continent. Pacat insa ca putini romani au inteles ca si ei ar putea sa se infrupte din miere.
Comisarul european pentru Agricultura spune ca nu trebuie sa ai produsul atestat la Bruxelles ca sa primesti cateva milioane de euro.
In schimb, e obligatoriu ca painea, branzeturile si mezelurile romanesti sa ramana branduri suta la suta romanesti, ambalate si produse exclusiv pe teritoriul Romaniei.
Un singur roman s-a ambitionat sa protejeze alimentele romanesti in Europa. Pacat, spun specialistii de la Bruxelles, ca romanii abia acum afla, ca fiecare producator in parte poate primi pana la 3 milioane de euro pentru promovare produsului sau in Europa.
Dupa multe dispute, Traian Papuc a cazut la pace cu asociatul sau sa produca impreuna deliciosii carnati de Plescoi afumati pe lemn de fag si rumegus. Cei doi au depus de curand documentatia la Oficiul de Protectie a Produselor Traditionale.
"Au fost diferite optici de fabricatie. Deci nu pot sa spun mai mult... Lucrurile au intrat pe fagasul normal si cred ca vom reusi sa-l protejam", explica Traian Papuc.
Produsul va fi inregistrat in Registrul National, iar dosarul va pleca in curand spre Bruxelles.
Indiferent daca au sau nu recunoastere europeana, producatorii pot cere fonduri pentru promovarea bunatatilor in toata Europa.
"E cam greu individual sa obtii acei bani, in general se finanteaza programe de grup. Dupa 2013 vor dezvolta un program mai simplu”, spune Dacian Ciolos, comisarul european pentru Agricultura.
Potrivit regulamentului european, un produs protejat in Europa nu poate fi francizat. Alimentul poate fi fabricat si ambalat numai in zona geografica de unde provine si numai de catre producatorul sau grupul care a aplicat si a obtinut protectia.
Pe acelasi subiect: