Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, pe principalele activitati economice, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) se observa in sanatate si asistenta sociala (26,50%), invatamant (19,32%) si alte activitati de servicii (16,10%).

Cresterile costului orar al fortei de munca din activitatile sectorului bugetar au fost influentate, in principal, de aplicarea prevederilor legale in domeniu. Scaderi ale costului orar al fortei de munca s-au inregistrat doar in industria extractiva (-2,70%), potirvit INS.

Fata de trimestrul III 2015, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor economice. Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in sanatate si asistenta sociala (19,82%), ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice, tranzactii imobiliare (11,60%) si constructii (10,54%).

Scaderi ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au inregistrat doar in industria extractiva (-7,76%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-0,96%).

In trimestrul IV 2015, cresterea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 6,55%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 6,50%. Cresterile inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 6,52%, respectiv 6,46%.