Potrivit sursei citate, Romania are unele dintre cele mai ridicate taxe si costuri obligatorii cu asigurarile dintre toate tarile care au facut obiectul studiului, platind in medie 6.930 dolari pentru un salariu de 30.000 dolari pe an, mai mult decat in alte state est-europene membre ale Uniunii Europene. Astfel, in Croatia si Polonia costurile cu angajati similari sunt de 17,2% si 20,7% din salariu, arata compania UHY Audit CD.

Documentul vorbeste, pe de alta parte, si de o scadere incurajatoare de peste o treime, de la 35,3% in 2012 la 23,1%, a sumei pe care societatile din Romania trebuie sa o plateasca in plus fata de salariile angajatilor, sub forma contributiilor salariale.

A existat o scadere incurajatoare a procentului de contributii salariale pe care trebuie sa le plateasca angajatorii din Romania, insa mai sunt multe de facut. In caz contrar, Guvernul Romaniei risca sa submineze cresterea atat de necesara daca va continua sa descurajeze crearea de locuri de munca si sa sufoce salariile cu contributii salariale uriase. Intr-o perioada in care economia globala abia incepe sa se insanatoseasca iar redresarea in multe tari este in continuare foarte fragila, acest lucru este mai important ca oricand”, a declarat Camelia Dobre, managing partner in cadrul companiei citate.

UHY a studiat datele din 29 de tari din reteaua sa internationala, calculand valoarea platilor pe care trebuie sa le efectueze companiile, cum ar fi platile contributiilor la asigurari sociale, pe langa salariul brut platit angajatilor individuali.

Pe de alta parte, multe tari incearca sa combata somajul si sa minimizeze impactul acestuia asupra bugetelor de asigurari sociale, prin oferirea de stimulente angajatorilor pentru crearea de noi locuri de munca. Acestea se adreseaza adesea unor grupuri specifice, precum somerii sau cei aflati la inceput de cariera. Potrivit Cameliei Dobre, desi Guvernele recunosc logica reducerii contributiilor salariale, multe se tem ca nu isi pot permite reduceri ale tuturor taxelor, mai ales avand in vedere costurile asociate cu imbatranirea populatiei.

Brazilia are in continuare cele mai mari taxe si costuri cu asigurarile obligatorii pentru angajatori, dintre toate tarile studiate, de 71,4% dintr-un salariu de 30.000 dolari, fara schimbari semnificative din 2012 si pana in present. Cu o suma de 21.408 dolari reprezentand plati in plus fata de salariu, aceasta rata este de 19 ori mai mare decat in tara cu costurile salariale cele mai mici din studiu - Egipt, unde firmele platesc doar 3,7% in plus (1.108 dolari).

UHY Audit CD SRL este o firma de audit, consultanta fiscala si contabilitate, membra a Camerei Auditorilor Financiari din Romania, Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, precum si a Camerei Consultantilor Fiscali.