ANAF pune poprire pe conturi pentru datorii vechi de 5 ani. Ce restanțe trebuie să achite românii la Fisc
Fiscul aleargă să recupereze datorii vechi de 5 ani ca să adune bani la buget. În jur de 200.000 de români au primit anul acesta înștiințări de plată, prin care sunt somați să își achite contribuția la sănătate pentru anul 2012.
Printre datornici sunt și oameni care susțin că sunt în legalitate, dar s-au trezit cu poprire pe conturi. Un bărbat din București s-a trezit că are contul bancar blocat de ANAF pentru că nu ar fi achitat contribuția la Sănătate pe anul 2012.
Numai că bărbatul are o alte versiune: contribuția i-a fost achitată de angajator încă de acum cinci ani, dar urma banilor pare să se fi pierdut.
″În 2017, iunie, s-a înființat poprirea pe contul personal bancar. ANAF mi-a luat și mie bani, am plătit de două ori - o data angajatorul, o data eu, prin intermediul acestei popriri. Sumele plătite de angajator la București nu se regăsesc în bazele ANAF, parcă aceste sume au dispărut, nimeni nu recunoaște aceste sume, deși am prezentat dovezi”, explică bărbatul.
Bărbatul așteaptă și acum o soluție de la ANAF, dar până atunci rămâne cu banii luați. Specialiștii fiscali spun că astfel de situații au apărut după ce, acum cinci ani, baza de date a Casei de Sănătate a început să fie transferată către FISC.
Radu Georgescu, specialist fiscal: “A fost o problemă de comunicare între ANAF și Casa de Sănătate, care s-a rezolvat după 5 ani. Dacă ANAF nu ar mai putea să colecteze aceste sume, Curtea de Conturi, care controlează ANAF, poate să impute aceste sume celor de la ANAF.”
Problema este recunoscută de inspectorii ANAF, care dau vina pe legile neclare. Vreme de mai bine de patru ani, Fiscul nu a transmis notificările de plată către cei care trebuiau să achite contribuția la sănătate pentru 2012. Acum, inspectorii se grăbesc să recupereze banii de la circa 200.000 români pentru că, de la 1 ianuarie 2018, aceste datorii se vor prescrie.
Deciziile ANAF sunt trimise celor cu profesii liberale, precum avocați și contabili, dar și celor cu venituri suplimentare din chirii sau drepturi de autor. Cei mai mulți datornici au PFA.
ANAF a mai avut o încercare să recupereze banii din contribuțiile de Sănătate la începutul anului 2015, dar procesul a fost atunci suspendat, pentru că Fiscul calculase contribuții la Sănătate mai mari decât veniturile oamenilor. Au apărut atunci datornici la Fisc pentru dobânzi de câțiva lei sau chiar pentru alocațiile copiilor.
Greșelile s-au ținut lanț la ANAF. În 2015, zeci de mii de copii au aflat că sunt datori la ANAF. Asta după ce Fiscul voia să impoziteze veniturile, adică alocațiile lor, care erau încasate pe cardurile părinților.
Problema a fost atunci tranșată printr-o amnistie fiscală. Acum, spun inspectorii ANAF, urmează să fie rezolvate și problemele care au apărut după trimiterea noilor notificări. Cei care se consideră nedreptățiți pot depune o contestație la ANAF. Restul trebuie să achite în termen de 60 zile de la primirea informării de la ANAF. În caz contrar, Fiscul le poate pune poprire pe conturi.
Pe acelasi subiect: