Chiar daca obiceiul de a bea un pahar de vin rosu in ziua de Paste are o conotatie religioasa, degustatorii ne sugereaza sa incercam si un spumant care aduce cu sampania.

"Acolo unde familiile petrec in mod traditional si unde apare stufatul de miel nu poate sa lipseasca un vin rosu. Imporant este sa fie sec, consistent. La o seara mai romantica, un cuplu poate alege un vin frantuzesc”, spune Catalin Paduraru, degustator de vinuri.

Din pacate, mai bine de jumatate dintre romanii consumatori de vin prefera sa-si cumpere un bidon cu bautura de proasta calitate decat o sticla dintr-un soi nobil.

"Ele ar trebui facute din fructe, dar cei care le produc, pentru ca nu erau norme, le fac din melasa, alcool, coloranti sintetici si de aceea gasiti un bidon de cinci litri la trei sau patru lei. Si apa minerala e mai scmpa", explica Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Si pentru ca strainii au aflat si ei ca ne place vinul sec, anul acesta cativa importatori vor sa ne invete cu licori din Argentina, Chile sau Portugalia. Un principe din Italia este convins ca pana la urma o ne dam pe brazda, chiar daca suntem fericiti atunci cand facem sprit sau, mai rau punem, suc in bautura. 

La randul lor producatorii autohtoni promoveaza mai degraba Feteasca Neagra sau Tamaioasa, desi stiu ca in special la restaurant barbatii comanda Cabernet sau Pinot Noir.

O mare problema a restaurentelor din Romania este ca multe dintre ele te obliga sa-ti iei o sticla de vin, chiar daca nu ai pofta decat de un pahar. Cei care au sesizat asta si au vrut sa faca un business, au adus in Romania dozatoare special create pentru ca vinul sa nu se rasufle si sa fie pastrat la temperatura optima.

Targul de vinuri are loc la World Trade Plaza si este deschis pana duminica.