A patit-o rau un tanar din Iasi, Lucian Mihai Nazarie, care s-a trezit dator vandut. In numele lui s-au cumparat masini si s-au incheiat diverse contracte, iar vinovatul este liber.

Barbatul care i-a furat identitatea, i-a luat buletinul si i-a schimbat fotografia. S-a folosit de el ca sa infiinteze o firma pe numele careia a cumparat in leasing 14 masini si a incheiat contracte la o companie de telefonie mobila.

A falimentat afacerea dupa care a disparut. Adevaratul Lucian Nazarie a aflat de toate aceste lucruri cand acasa au inceput sa vina initial somatii de plata, apoi recuperatorii.

Dupa luni de zile in care a batut pe la portile diverselor institutii explicand ca nu el a semnat toate contractele, omul a fost lasat in pace. Cand lucrurile pareau au revenit la normal, o noua hartie a venit de la Fisc.

Doar statul roman nu a inteles ca omului i-a fost furata identitatea. In baza unei hotarari judecatoresti, Fiscul il va executa silit pe Lucian Nazarie pentru suma de 170.000 de lei, reprezentand datorii pe care firma infiintata de suspect le-a lasat in urma.

Autoritatile au analizat cazul si spun ca atat timp cat nu exista o hotarare judecatoreasca prin care sa li se spuna ca trebuie sa procedeze altfel, trebuie sa puna in executie sentinta primita. Cu alte cuvinte, statul ar putea lasa familia Nazarie pe drumuri.

Practic, oamenii trebuie sa plateasca o cautiune de 10% din debit, adica 170 de milioane de lei vechi, bani pe care nu ii au.

Intrebarea este cum de s-au furat datele daca proprietarul buletinului sustine ca nu l-a pierdut sau ratacit vreodata. Probabil totul a plecat de la o copie lasata undeva.

Cu alte cuvinte, mare grija ce faceti cu actele daca tineti la linistea dumneavoastra.