O pacienta haituita de acest sistem este Alina Lungu. O femeie care a nascut in 2007 la Spitalul Universitar un bebelus pe jumatate paralizat. Mama sustine ca cel mic s-a sufocat cu cordonul ombilical, pentru ca medicii nu l-au resuscitat la timp. Si inca asteapta un raspuns de la autoritati.

Acum 3 ani de zile, Genica a ajuns in toiul noptii la Spitalul Municipal si a nascut un bebelus pe jumatate sufocat pentru ca, spune ea, asistentele si medicii au lasat-o singura in salon, tocmai cand era in travaliu. Bebelusul s-a nascut cu cordonul ombilical in jurul gatului. N-a fost resuscitat imediat, iar acum baiatul nu merge, nu vorbeste si nu mananca.

Dupa 3 ani de zile, 4 anchete si 5 procese, Genica se declara confuza, haituita si invinsa de sistem. Nu a primit despagubiri si nu intelege de ce mai intra in sala de operatie medici care lasa nesupravegheate pacientele inainte de nastere.

Nu intelege de ce Comisia de Malpraxis a anuntat-o dupa 3 ani de zile ca instanta de judecata este singura care poate sanctiona medicii si poate obliga societatea de asigurari sa-i plateasca daune.

In august 2007, parintii lui Sebastian au depus plangere la Spitalul Universitar Bucuresti si la Colegiul Medicilor din Capitala. La sfarsitul anului, Colegiul a decis suspedanrea din profesie timp de 6 luni a medicilor implicati. Doar ca, o luna mai tarziu, doctorii au contestat decizia.

Dosarul este trimis la Colegiul Medicilor Romania care pana acum nu a dat niciun verdict. Familia a aflat de la Ordinul Asistentelor si Moaselor ca asistenta care era in tura nu a putut fi sanctionata pentru ca s-a pensionat intre timp.

La sfatul avocatului, in februarie 2008, parintii cer ajutor specialistilor de la Comisia de Malpraxis, crezand ca verdictul lor ar putea fi o proba importanta in instanta. O jumatate de an mai tarziu, cei de la Directia de Sanatate Publica Bucuresti se urnesc si numesc 3 experti care ii anunta pe oameni ca au de platit 8.000 de lei daca vor o expertiza.

Familia plateste taxa si dupa aproape 3 ani de investigatii, experti ii anunta sec: "Nu este caz de malpraxis, dar puteti contesat decizia in instanta”.

Parintii bebelusului au contestat decizia in instanta, dar gasesc ca este inadmisibil sa plateasca 8.000 de lei si sa nu primeasca nicio explicatie.

Tatal Sebastian spune anchetele se fac cu ochii inchisi pentru ca cei de la Comisia de Malpraxis nu i-au cerut vreun document medical in 3 ani de zile, iar in spitale nu exista un mediator intre pacienti, medici si anchetatori.

Sefii de la Ministerul Sanatatii sustin ca abia de la anul procedurile s-ar mai putea simplifica.