Aceasta masura, spun doctorii, este discrimatorie si ingradeste dreptul la munca. Astfel ca din cei peste 35.000 de doctori care lucreaza in spitalele de stat, 20% dau consultatii si in privat, adica in jur de 7000.

Cei de la Colegiul Medicilor spun ca s-ar putea inchide unele spitale publice, de vreme ce multi doctori ar opta pentru clinicile particulare, unde au un venit mai mare.

In functie de numarul pacientilor si de dificultatea investigatiilor, un medic poate primi lunar pe langa leafa de la spitalul de stat, intre 300 de euro si peste 2000 de euro.

Medicul Virgil Musta, specialist in boli infectioase, lucreaza la Spitalul Victor Babes din Timisoara de peste 20 ani. Este acolo de dimineata, de la 7 pana la 14. De doua ori pe saptamana, pacientii il gasesc si la cabinetul privat, cateva ore. Practic, isi imparte timpul intre stat si privat de 12 ani.

De altfel, si cei din Ministerul Sanatatii spun ca foarte multi medici nu se preocupa suficient de activitatea din spitalele publice, fiind mult mai interesati de cabinetele private. Pentru moment, alegerea intre stat si privat este doar o propunere a specialistilor din minister.

In Austria, un doctor care profeseaza in sistemul public are dreptul sa mai lucreze 20% din timpul de munca si la privat.

Adica opt ore in sistemul public, maximum doua ore in cealalata parte. Iar in Franta, pentru ca specialistul sa nu plece prin alte clinici, au fost introduse paturi ale unor centre medicale particulare in spitalele de stat.