Ultima vine din partea unei femei de 29 de ani care spune ca a ramas cu o bucata de tifon in abdomen, dupa operatia de cezariana de la Spitalul Elias.

Corpul strain, material textil de 10 cm. In aprilie 2009, Romelia Dumitru a nascut prin cezariana, la spitalul Elias, un baietel de 3 kilograme jumatate. La operatie, intr-o secunda de neatentie, s-a strecurat o bucata de pansament de aproximativ zece centimetri.

Romelia a stat cu pansamentul printre intestine pana in iulie anul acesta cand alti medici i l-au indepartat. Femeia a depus acum doua zile o plangere la Colegiul Medicilor. Reprezentantii Spitalului Elias regreta incidentul si spun ca este primul de acest gen.

Este doar o picatura intr-o mare de sesizari.

In ultimii patru ani de zile, numai 12 doctori anchetati au primit verdictul de '"raspundere disciplinara grava" de la Colegiul Medicilor, institutie care poate imparti doar mustrari verbale si, foarte rar, ridica temporar dreptul la libera practica.

Potrivit legii, o comisie a Ministerului Sanatatii rezolva plangerile pacientilor, dar asigurarile medicale in caz de malpraxis nu functioneaza in Romania ca in orice tara civilizata din spatiul comunitar.

Prin 2006, cineva din Ministerul Sanatatii s-a gandit ca n-ar fi rau sa mai inventeze o Comisie care altceva decat sa taraganeze lucrurile si sa risipeasca banii pacientilor.

Pentru ca, atentie, spre deosebire de Colegiul Medicilor, aici expertiza costa. Aproximativ 8.000 de lei pentru fiecare pacient. Dupa luni sau ani de zile, pacientul afla ca de fapt instanta de judecata este singura care poate obliga medicul si societatea de asigurari sa plateasca daune morale si materiale.

Potrivit presedintelui Colegiul Medicilor: "Malpraxisul este raspundere juridica, se rezolva, nu prin intelegere amiabila, ci numai in instanta..Exista cazuri in care dupa 8 ani de zile instanta n-a putut sa se pronunte. De aceea in Europa s-a introdus aceasta cale extrajudiciara de rezolvare a malpraxisului. Noi am redactat noi un proiect de lege. l-am inaintat de patru ori Ministerului Sanatatii. De fiecare data au spus "da, da, o sa ne uitam" si nu am primit niciun raspuns".

Actuala lege ii obliga pe cei din Ministerul Sanatatii sa prezinte anual un raport al cazurilor de malpraxis, dar nimeni nu a scris un rand. Intelegem acum de ce, in afara de Naum Ciomu, niciun alt medic nu a primit sentinta definitiva pentru "vatamare corporala din culpa."