Tuturor copiilor sau tinerilor li se adreseaza macar o data intrebarea „Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?”. Intrebare al carei raspuns este mai important ca niciodata in perioada de criza economica pe care o traversam.

Si daca, in general, tinerii isi aleg facultatea sau meseria in functie de ce le-ar placea sa faca toata viata, specialistii in resurse umane spun ca este foarte importanta si o analiza a perspectivelor pe piata muncii, pentru a evita somajul imediat dupa iesirea de pe bancile scolii.

Cine ar fi crezut, de exemplu, ca intr-o perioada in care toata lumea facea Dreptul sau Filologia, iar facultatile tehnice sau cele de studii economice ramaneau cu locurile neocupate, ca situatia se va schimba la 180 de grade si ca inginerii, finantistii sau agentii de vanzari vor fi la mare cautare?

Vezi aici care sunt cele mai cautate facultati in acest an

Intr-un top alcatuit pe baza ofertelor de angajare postate de companii pe site-urile de recrutare, pe primul loc se detaseaza cele pentru agenti de vanzari, cu peste 5.000 de anunturi active.

Pe locul al doilea se afla o alta categorie de angajati ravniti de multe companii – specialistii in IT, pentru care oferta de joburi ajunge undeva la 3.000 de posturi.

O ocupatie relativ noua, dar in mare expansiune in aceasta perioada, este cea de angajati in relatii cu clientii, pentru care sunt disponibile peste 2.400 de joburi.

Pentru specialisti in management, companiile pun la bataie peste 2.000 de posturi, in timp ce inginerii au de ales din 1.300 de locuri de munca vacante.

In domeniul medical si farma, oferta de joburi este de peste 1.000 de posturi, in special in strainatate, un numar similar de slujbe fiind disponibile si pentru angajati in asigurari.

In ceea ce priveste orasele in care se fac cele mai multe angajari, Bucurestiul este pe primul loc, dupa cum era de asteptat. Angajatorii din Capitala scot la concurs peste 8.000 de joburi.

Bucurestiul este urmat, la mare distanta, de Cluj (2.500 de locuri de munca vacante), Timisoara (2.100), Brasov (2.000), Constanta (1.900) si Iasi (1.700).

NOTA: Topul a fost realizat pe baza anunturilor postate pe www.ejobs.ro, www.bestjobs.ro si www.myjob.ro. Cifrele variaza de la o zi la alta in functie de numarul de anunturi nou introduse sau care nu mai sunt valabile.