În anul 2015, TOP 300 Capital poziționa Casa Regală a României pe locul 81, cu o avere estimată la 60 de milioane de euro.

Administrată de Consiliul Regal, avuția Coroanei este compusă din patru castele, printre care și Peleșul, aproape 20.000 de hectare de pădure, trei imobile și un teren în București, un imobil și terenuri în Sinaia și câteva cabane în zona Azuga-Predeal. Până nu demult, Regele Mihai a deținut și o casă la Versoix, în Elveția, unde a trăit departe de țară vreme de o jumătate de veac.

Regele și Regina Ana nu au vorbit niciodată public despre bani orice discuție pe această tema fiind tabu. Au considerat mereu indecentă o astfel de abordare.

Bunurile Coroanei şi averea Regelui Mihai

De la bun început trebuie făcută distincția clară între bunurile care au aparținut Domeniului Coroanei, înainte de 1948, și avuția personală a Regelui Mihai. Puțină lume știe că predecesorul Regelui Mihai - Carol I -, descendent al familiei princiare de Hohenzollern, a venit cu propria avere în nouă să țară. În plus, Casa Regală a beneficiat de numeroase donații din partea marilor proprietari de pământ, a unor instituții sau a industriașilor care ofereau acțiuni.

Asa se face că, de la venirea lui Carol I, în 1866, și până la îndepărtarea lui Mihai, pe 30 decembrie 1947, Domeniul Coroanei a ajuns să dețină proprietăți cu adevărat impresionante. În 1948, imediat după alungarea Regelui, comuniștii au evaluat bunurile la o suma echivalentă, astăzi, cu 860 de milioane de dolari. Totul a fost confiscat.

Documentele publicate de comuniști în Monitorul Oficial, imediat după abdicarea forțată a Regelui, vorbesc despre 29 de palate și castele, aproape patru milioane de acțiuni, zeci de clădiri și cabane în toată România, cinci fabrici și peste 15 mii de hectare de teren arabil. Două yahturi, aproape 137 de mii de hectare de pădure și 708 medalii jubiliare și monede de aur în greutate totală de circa 15 kg, se adaugă bunurilor luate de comuniști.

Comuniştii și-au însușit bunurile personale ale regelui, dar și clădiri, două fabrici și aproape 20 de mii de hectare de pădure. Pe toate canalele posibile, au încercat să discrediteze familia regală și să îi învețe pe români să nu își mai iubească monarhul. În presă, în cinematografie, dar și în manualele de istorie, s-a acreditat ideea falsă că Mihai I a plecat din România cu tren ticsit cu valori, inclusiv cu tablouri scumpe.

În realitate, altfel a arătat viața în exil a familiei lui Mihai Întâi. Născut să fie rege, monarhul României a ajuns să trăiască la limita subzistenței. Proaspăt căsătorit cu Ana de Bourbon, a locuit pe la rude, sau în chirie, și abia în 1976 a reușit să cumpere o casă, la Versoix, în Elveția, pe care avea să o achite definitiv patru ani mai târziu.Că să își crească fetele, a făcut de toate. A cultivat zarzavaturi, trandafiri și crizanteme, pe care le vindea vecinilor, apoi a crescut găini. A muncit, de asemenea, că pilot de încercare și că broker.

În tot acest timp, Securitatea comunistă continuă să îl denigreze. Propagandă anti-rege a continuat și în primii ani de după Revoluția din 1989. Abia în 2001, statul român a decis să îi restituie o parte din avere.

În urmă cu 15 ani, Mihai I reintră în posesia Domeniul Regal de la Săvârșin, din județul Arad. De asemenea, i-au fost înapoiate de-a lungul ultimilor ani, 20.000 de hectare de pădure, trei imobile și un teren în București, un imobil și terenuri în Poiana Țapului, câteva cabane și cantoane în Azuga-Predeal. Perla Coroanei - Castelul Peleș - a fost redobândită de familia monarhului abia în 2008, în același timp cu Castelele Pelișor și Foișor. Pelesul a fost construit de Carol I din fonduri proprii și este unicat prin valoarea să istorică și artistică.

Guvernul României a dorit să cumpere proprietarea de la Sinaia și a evaluat-o la 30 de milioane de euro. Negocierile au eșuat, însă, dar regele a fost de acord că Domeniul să rămână în administrarea statului și să poată fi vizitat, în continuare. Despre valoarea de piaţă a Pelesului s-a vorbim mult, specialiștii vorbind despre sume care pot pleca de la 150 de milioane de euro. Nu s-a pus însă în discuție, niciun moment, vânzarea Castelului.

Cat despre Palatul Elisabeta, din București, reședința oficială a familiei regale, nu este proprietarea regelui. Este pusă la dispoziție de stat, pe perioada vieții regelui Mihai I.