Trei trepte de impozitare si reducerea CAS cu 3% - propunerile PSD pentru iesirea din criza
Impozitarea veniturilor in trepte, reducerea contributiilor sociale cu 3%, atat pentru angajati, cat si pentru angajatori, reformarea sistemului fiscal sau plafonarea cheltuielilor cu bunurile si serviciile. Acestea sunt cateva dintre propunerile PSD-ului de a scoate tara din criza. In asteptarea ordonantei prin care Guvernul legifereaza taierile de venituri anuntate, pentru care opozitia va cere demisia Guvernului in Parlament, social-democratii au prezentat astazi un document care contine 40 de pagini de solutii anticriza, prin care s-ar evita reducerea salariilor si a pensiilor.
Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a precizat ca social-democratii sustin eliminarea cotei unice si instituirea a trei cote diferentiale de impozitare.
"Propunem trei cote de fiscalitate, respectiv 15%, 25% si 35% care sa fie aplicate in raport cu nivelul salariului mediu si in functie de structura salariatilor pe transe de venit. Noi vedem o politica fiscala alternativa, care sa includa contributii sociale reduse cu 3%, atat pentru angajatori cat si pentru angajati. De asemenea, dorim sa sustinem ideea unei cote unitare pentru profit si dividende scazuta la 15%, si neimpozitarea profitului reinvestit prin eliminarea tuturor conditionalitatilor existente astazi", a spus Nastase.
Vezi mai jos cateva dintre masurile propuse de social-democrati:
Reducerea cheltuielilor bugetare
- Plafonarea cheltuielilor cu bunurile si serviciile la cel mult 75% fata de anul trecut. Introducerea de normative de consum pentru administratia publica centrala si locala. Estimam ca asta va insemna o economie de 1,5% din PIB.
- Generalizarea sistemului SEAP (sistemul electronic de achizitii publice) pentru toate achizitiile publice (efect: reducerea pretului cu 10-15%). Economie la buget de 0,8% din PIB.
- Trecerea controlului financiar preventiv de la ordonatorii principali de credite la Curtea de Conturi (economie de 20% la cheltuielile cu bunuri si servicii, adica 1,1% din PIB).
- Reducerea la jumatate a numarului de ministere, agentii guvernamentale si servicii deconcentrate. Reducerea cu 50% a numarului de secretari de stat si consilieri guvernamentali si prezidentiali.
- Implementarea in regim de urgenta a standardelor de cost si normativelor de personal in toate serviciile descentralizate.
- Introducerea de criterii de performanta pentru fiecare sector de activitate finantat din bugetul public, in vederea cuantificarii eficientei, eficacitatii si economicitatii
- Eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri, incepand cu 1 iulie 2010 si introducerea impozitului forfetar pe activitati (comercializarea produselor din alcool, tutun, produse petroliere, servicii de alimentatie publica si turism etc);
- Dublarea redeventelor incasate de stat ca urmare a concesionarii exploatarii resurselor naturale neregenerabile. Venituri in plus la buget de 0,6% din PIB
- Inasprirea controalelor pentru reducerea fenomenului de munca la negru (taxele aplicate muncii fiind relativ ridicate). 600.000 de romani lucreaza fara forme legale, iar o treime dintre angajati primesc o parte a banilor la negru.
- Reducerea evaziunii fiscale si atragerea a 2% din PIB la venituri doar in 2010. In primele 9 luni din 2009, ponderea economiei subterane a fost estimata la 24% din PIB. Munca la negru a reprezentat 12% din PIB, iar evaziunea pe TVA aproximativ 5% din PIB, restul fiind pierderi din sectorul informal. Piata neagra si gri a reprezentat 50% din piata alimentelor in 2009. Evaziunea din neplata accizelor pentru tigarile de contrabanda reprezinta aproximativ 1 miliard de euro pe an.
Imbunatatirea colectarii
- Solutia de implementat este aprobarea unui grant cu Banca Mondiala pentru a imbunatati sistemul de administrare fiscala si implicit a reduce evaziunea. Bulgaria a angajat firme din Marea Britanie pentru a face acest lucru si au avut in cateva luni – prin contributia preponderenta a acestui program - o crestere de 300 milioane euro la bugetul
de stat.
Masuri de stimulare a economiei si creare de locuri de munca
- Programe de creare/mentinere de locuri de munca. Scutirea de plata contributiilor datorate statului pentru angajatorii de someri/absolventi/persoane cu varsta de peste 45 de ani etc. pana la sfarsitul anului 2010. Cresterea numarului de contribuabili va relaxa presiunile bugetare pe termen mediu.
- Infiintarea de locuri de munca in microintreprinderi cu un singur angajat prin scutirea de la plata contributiei sociale in limita salariului de 1000 lei.
- Sprijinirea IMM-urilor aflate in dificultate din cauza crizei economice prin instituirea unei scheme de ajutor de stat care sa includa si folosirea fondurilor europene
- Reducerea pretului la energie electrica si a accizei la motorina, pentru irigatii
- Utilizarea scrisorii de garantie bancara ca si garantie de buna executie pentru societatile din domeniul constructiilor
- Finalizarea Legii parteneriatului public-privat care sa permita atragerea de finantari pentru marile proiecte de infrastructura
- Esalonarea obligatiilor bugetare restante ale IMM-urilor si amanarea penalitatilor aferente pe o perioada de pana la cinci ani, in care procedurile de executare silita initiate pentru recuperarea acestor sume sunt suspendate.
Masuri pe termen lung
- Reducerea semnificativa a parafiscalitatii
- Sprijinirea agentilor economici prin infiintarea de centre regionale pentru acordarea de consultanta gratuita celor care doresc sa acceseze fonduri comunitare, prin plata TVA la receptia lucrarilor in cazul proiectelor europene si prin reducerea dobanzilor la creditele acordate pentru cofinantarea acestui tip de proiecte (masuri corelate cu recapitalizarea CEC)
- Acordarea de consultanta gratuita pentru IMM care doresc sa solicite credite din fondul de criza constituit de catre BEI
- Legea holding-urilor. Cresterea numarului de fuziuni si/sau achizitii prin care IMM-uri autohtone sa se constituie in holding-uri, beneficiind astfel de cresterea cifrei de afaceri, a puterii de negociere in relatia cu furnizorii si creditorii sau de formare si promovare a brandurilor proprii etc.
- Lege privind organizarea activitatii de lobby pentru cresterea gradului de transparenta a actului decizional si al gradului de responsabilizare a autoritatilor public;
- Piete de gros pentru colectare lapte si preluare legume si fructe
- TVA zero pentru produse „verzi” (energie verde, alimente ecologice etc)
- Reducerea cu 50% a impozitului pe profit pentru exportul de produse de origine certificate (produse traditionale romanesti)
Pe acelasi subiect: