Austria a oferit Romaniei 10 sisteme de pompare a apelor uzate si trei generatoare, in timp ce Belgia pune la dispozitia autoritatilor romane 11 pompe, cinci generatoare si o unitate de purificare a apei.

Convoiul belgian a plecat duminica dimineata spre Romania si va prelua si ajutorul oferit de Austria, urmand sa ajunga in Romania luni seara.

Conform Comisiei Europene, Romania analizeaza si ofertele formulate de Franta si Estonia. Franta si-a anuntat disponibilitatea de a oferi cinci sisteme de pompare, opt generatoare si o unitate de purificare a apei si 30 de persoane pentru operarea acestora.

Estonia a anuntat, de asemenea, ca o echipa comuna formata de Estonia, Letonia si Lituania si un modul de pompare de mare capacitate, finantat de Comisia Europeana, sunt pregatite sa intervina in Romania.

Mecanismul european de Protectie Civila faciliteaza reactia in caz de dezastre si are 31 de membri (cele 27 de state membre UE, Croatia, Islanda, Liechtenstein si Norvegia), care utilizeaza in comun resursele ce pot fi puse la dispozitia tarilor afectate de dezastre in intreaga lume.

Dupa ce au lasat in urma 25 de morti in Moldova, inundatiile au ajuns la Dunare, orasul cel mai afectat fiind Galatiul. Aici Dunarea a depasit debitul maxim intregistrat in 2006, existand pericolul ca orasul sa fie inundat.

Autoritatile lucreaza la inaltarea unui dig de 4,5 kilometri, dar in cazul in care acesta nu va face fata apei, solutia propusa este spargerea digului de la Cotu Pisicii si inundarea controlata a zonei din jurul Galatiului, pentru a proteja orasul.

Meteorologii au anuntat ca ploile vor continua si in acesta saptamana.