Suma uriasa provine din castigurile obtinute de Zuckerberg in urma listarii Facebook la bursa, mai precis din exercitarea unei optiuni prin care omul de afaceri a preluat 60 milioane de actiuni la un pret preferential de numai 6 centi pe actiune pentru a pastra votul majoritar la companie.

Chiar daca a pastrat actiunile, Fiscul din SUA le trateaza drept venituri inregistrate la momentul exercitarii optiunii, deoarece astfel de operatiuni sunt considerare o forma de compensatie financiara sau bonus.

Astfel, Zuckerberg are de raportat incasari de aproape 2,3 miliarde de dolari rezultat in urma exercitarii acestei optiuni, la care se adauga alte venituri obtinute din alte surse.

Cu o taxa federala de pana la 35% pe venitul personal, plus un impozit de 13,3% in California, Zuckerberg ar avea de plata 48,3% din veniturile de anul trecut, inainte de a lua in calcul eventuale scutiri.

Situatia fiscala personala a miliardarului nu poate fi verificata independent, insa trei birouri de contabilitate din statul California au calculat, la solicitarea CNN Money, ca Zuckerberg are de platit taxe de peste 1 miliard de dolari pentru 2012.

"Cu astfel de cifre, de obicei vorbim despre castiguri de capital, nu venituri obisnuite", noteaza un partener de la biroul din Silicon Valley al firmei de contabilitate Moss Adams, care lucreaza cu clienti bogati.

Castigurile de capital sunt impozitate la o rata mult mai scazuta, de maximum 15%.

Zuckerberg a inceput inca de anul trecut sa se pregateasca pentru suma uriasa pe care o are de platit in contul actiunilor preluate la pretul simbolic de 6 centi. El a vandut 30,2 milioane de actiuni in oferta publica initiala a Facebook, incasand 1,13 milarde de dolari, compania precizand la acea data ca CEO-ul urma sa utilizeze fondurile astfel obtinute pentru a-si plati taxele.

Statul California estimeaza ca va incasa 1,5 miliarde de dolari din veniturile generate de listarea Facebook la bursa.