Noua caracteristica va fi disponibila pentru utilizatorii din intreaga lume care folosesc sistemele de operare iOS sau Android, ca un update gratuit al aplicatiei Instagram deja instalate. De fapt, aplicatia arata la fel in continuare, singura modificare vizibila fiind adaugarea unui mic buton de video, care duce in modul de filmare.

Modificarea a fost anuntata de catre CEO-ul si cofondatorul companiei, Kevin Systrom, cu ocazia unei conferinte de presa tinute la sediul Facebook, care a cumparat Instagram anul trecut.

Introducerea caracteristicii a fost indelung asteptata si pune Instagram in competitie directa cu Vine, aplicatia similara a celor de la Twitter, care ofera spatiu insa numai pentru filmulete de sase secunde.

Pe Instagram, filmuletele pot avea intre 3 si 15 secunde, insa surpriza cu adevarat interesanta pentru utilizatori vine abia la partea de editare. 13 filtre noi, create de un artist special pentru clipurile Instagram, pot fi aplicate pe materialele video ca sa le dea acestora o noua infatisare. Userii se pot juca astfel cu partea de contrast, culoare, cadre sau pot folosi stabilizatorul, in cazul filmarilor care apar miscate.

Deocamdata, clipurile se pot filma doar prin intermediul aplicatiei, asa ca nu se poate incarca pe retea un filmulet deja existent din alte surse. Lungimea de 15 secunde, spun reprezentantii companiei, a fost aleasa in asa fel incat sa nu fie nici prea scurta, incat sa ingradeasca simtul artistic, dar nici prea mare, astfel incat sa dureze foarte mult uploadarea.

Potrivit lui Systrom, in cei doi ani si jumatate, Instagram a gazduit 16 miliarde de fotografii si 130 de milioane de oameni folosesc serviciul in fiecare luna.

Este o modalitate puternica de a invata despre noi concepte, idei si cauze care pun lumea in miscare si au un rol semnificativ. Este credinta noastra comuna ca este mai bine ca lumea sa fie permanent interconectata”, a mai spus CEO-ul, in cadrul discursului de inaugurare.

Ca sa nu ramana in urma, Vine pregateste la randul sau noi caracteristici. Dezvoltatorii aplicatiei au postat cateva materiale prin care sugereaza ca userii vor avea in curand posibilitatea sa salveze drafturi (proiecte neterminate), sa lipeasca anumite portiuni din clipuri si sa vizualizeze continutul organizat pe categorii si genuri.

Eforturile Instagram vin in sprijinul celor de la Facebook, ce isi doreau de mult timp sa se afirme mai puternic pe piata mobila. Reteaua de socializare isi doreste incasari mai mari provenite de la publicitatea pe mobil, care acum reprezinta 30% din totalul veniturilor din reclame.