Tara din UE in care cetatenii si-ar putea pierde dreptul asupra pozelor facute cu Instagram
Cei care traiesc in Marea Britanie si-ar putea pierde dreptul asupra pozelor de pe contul de Facebook sau Instagram. Un act de reforma si reglementare a trecut recent de parlament si are toate sansele sa devina lege, potrivit portalului Mashable, care citeaza publicatia The Register.
“Actul”, explica jurnalistii de la The Register, “contine modificari asupra legii copywright-ului din Marea Britanie, care permite exploatarea comerciala a imaginilor, acolo unde proprietarul nu poate fi identificat. Acestea vor primi numele de <opere orfane> si vor fi considerate ca parte dintr-o retea colectiva”.
Din moment ce majoritatea pozelor existente in mediul online nu prezinta asemenea informatii de identificare a autorilor, neavand nici watermarks, nici metadate in acest sens, orice persoana sau companie va putea sa isi insuseasca lucrarea, atribuindu-i sublicenta proprie, dupa ce in prealabil va fi efectuat o cautare prin care a incercat sa ii gaseasca autorul de drept.
Cu alte cuvinte, fie ca e vorba de fotografia unei revolte de strada sau a unei pisici, o companie media o poate fura, folosi in mediul online, printa si chiar incasa bani de pe urma publicitatii generate sau a vanzarii drepturilor asupra ei, fara sa precizeze niciun moment ca autorul de drept este o alta persoana.
Singura solutie in acest caz este ca fiecare fotografie pe care britanicii o fac sa fie inregistrata corespunzator in unicul registru de acest gen din Marea Britanie, PLUS, singurul care a reusit sa fie pus la punct in timp util pentru a tine pasul cu rapiditatea adoptarii noii legi.
Potrivit specialistilor in legislatie, reglemantarea are toate sansele sa fie adoptata in cel mai scurt timp si va duce probabil la o inmultire a numarului de procese privind “operele orfane”.