“Actul”, explica jurnalistii de la The Register, “contine modificari asupra legii copywright-ului din Marea Britanie, care permite exploatarea comerciala a imaginilor, acolo unde proprietarul nu poate fi identificat. Acestea vor primi numele de <opere orfane> si vor fi considerate ca parte dintr-o retea colectiva”.  

Din moment ce majoritatea pozelor existente in mediul online nu prezinta asemenea informatii de identificare a autorilor, neavand nici watermarks, nici metadate in acest sens, orice persoana sau companie va putea sa isi insuseasca lucrarea, atribuindu-i sublicenta proprie, dupa ce in prealabil va fi efectuat o cautare prin care a incercat sa ii gaseasca autorul de drept.  

Cu alte cuvinte, fie ca e vorba de fotografia unei revolte de strada sau a unei pisici, o companie media o poate fura, folosi in mediul online, printa si chiar incasa bani de pe urma publicitatii generate sau a vanzarii drepturilor asupra ei, fara sa precizeze niciun moment ca autorul de drept este o alta persoana.

Singura solutie in acest caz este ca fiecare fotografie pe care britanicii o fac sa fie inregistrata corespunzator in unicul registru de acest gen din Marea Britanie, PLUS, singurul care a reusit sa fie pus la punct in timp util pentru a tine pasul cu rapiditatea adoptarii noii legi.  

Potrivit specialistilor in legislatie, reglemantarea are toate sansele sa fie adoptata in cel mai scurt timp si va duce probabil la o inmultire a numarului de procese privind “operele orfane”.