Compania ByteDance, din Beijing, ia în considerare o serie de opţiuni pentru TikTok, pe fondul presiunii din partea SUA pentru a renunţa la controlul aplicaţiei care permite utilizatorilor să creeze videoclipuri scurte cu efecte speciale şi care a devenit extrem de populară în rândul adolescenţilor din America.

Succesul aplicaţiei a contribuit la transformarea ByteDance într-una dintre puţinele conglomerate chineze cu operaţiuni globale.

Comisia pentru investiţii străine din Statele Unite (CFIUS), o comisie guvernamentală americană care evaluează ofertele cumpărătorilor străini pentru posibile riscuri de securitate naţională, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la siguranţa datelor cu caracter personal pe care TikTok le administrează sub proprietarul său chinez.

ByteDance, deţinută privat, a primit o propunere de la unii dintre investitorii săi, inclusiv Sequoia şi General Atlantic, de a transfera acestora proprietatea majoritară asupra TikTok, au spus sursele citate, potrivit News.ro. De asemenea, şi alte companii şi firme de investiţii şi-au exprimat interesul de achiziţie a TikTok.

Oferta investitorilor evaluează TikTok la de 50 de ori venitul său prevăzut pentru 2020, de aproximativ 1 miliard de dolari, potrivit surselor. Prin comparaţie, Snap este evaluată la de 15 ori veniturile proiectate pentru 2020, la aproximativ 33 de miliarde de dolari, potrivit companiei de analize a datelor Refinitiv.

Nu este clar dacă fondatorul şi CEO-ul ByteDance, Yiming Zhang, va fi mulţumit de ofertă. Una dintre surse a spus că directorii ByteDance au discutat recent despre proiecţiile de evaluare pentru TikTok care depăşesc 50 de miliarde de dolari.

TikTok se dezvoltă rapid pe baza creşterii veniturilor din publicitate, iar echipa sa de management se aşteaptă să obţină venituri de 6 miliarde de dolari în 2021, a spus una dintre surse.

ByteDance, care deţine alte aplicaţii, inclusiv o platformă chineză similară TikTok, Douyin, şi-a stabilit ca obiectiv de venit pentru 2020 o sumă de aproximativ 200 de miliarde de yuani (28 de miliarde de dolari).

ByteDance a fost evaluată la aproximativ 140 de miliarde de dolari la începutul acestui an, când unul dintre acţionarii săi, Cheetah Mobile, a vândut o participaţie mică, într-un acord privat, a spus una dintre surse.

Sursele au solicitat anonimatul, deoarece discuţiile sunt confidenţiale. ByteDance, General Atlantic şi Sequoia au refuzat să comenteze, în timp ce Cheetah Mobile şi o purtătoare de cuvânt a CFIUS nu au răspuns la cererile de comentarii.

CEO-ul TikTok, Kevin Mayer, a afirmat miercuri, într-o postare pe blog, că aceasta s-a angajat să respecte legile Statelor Unite şi că permite experţilor să evalueze politicile sale de moderare şi să examineze codul care îi conduce algoritmii.

Pe măsură ce relaţiile dintre Statele Unite şi China se deteriorează în ceea ce priveşte comerţul, autonomia Hong Kong-ului, securitatea cibernetică şi răspândirea noului coronavirus, TikTok a apărut ca un nou subiect în disputa dintre cele mai mari două economii din lume.