Guvernul american face eforturi sa obtina extradarea lui, ca sa-l judece pentru tradare. Altii, precum fondatorul Wikileaks, il considera un erou.

Edward Snowden nu si-a asumat responsabilitatea pentru dezvaluirile despre programele secrete de supraveghere ale NSA decat cand s-a stiut in siguranta, tocmai in Hong Kong. Dupa numai cateva ore insa, a disparut de la hotelul unde se afla. Colaboratorii sai spun ca este pregatit sa se ascunda toata viata.

La Washington s-au demarat deja procedurile pentru extradarea lui Snowden. Hong Kong-ul are un tratat de extradare propriu cu Statele Unite, dar Beijngul decide in realitate de la caz la caz.

Cum interesele Chinei in acest caz sunt greu de prevazut, Snowden ar putea fi nevoit sa se mute in alta parte. O destinatie ar putea fi Rusia, care a anuntat azi ca i-ar acorda azil, daca l-ar cere. O generozitate pe care rusii nu i-au aratat-o si lui Julian Assange, incoltit de aproape doi ani in interiorul ambasadei Ecuadorului de la Londra.

Situatia fostului angajat NSA va deveni insa si mai incomoda, pentru ca ziarele carora le-a dat informatiile au de gand sa continue dezvaluirile.

Intre timp, America s-a impartit in doua tabere. In timp ce Guvernul continua sa afirme ca actiunile de supraveghere au fost justificate, activistii pentru drepturile civile vor sa dea in judecata statul. Ei spera sa obtina sprijinul milioanelor de americani suparati ca au fost spionati in mod nejustificat.