Google, acuzata ca spioneaza utilizatorii de iPhone. Compania s-ar putea confrunta cu un proces urias
Aproximativ 10 milioane de posesori de iPhone din Marea Britanie au suficiente motive pentru a da compania americana in judecata, dupa ce aceasta a ocolit sistemele de securitate ale Apple, ca sa monitorizeze obiceiurile de navigare pe internet ale utilizatorilor.
Google se afla in fata unei noi probleme de securitate a datelor, dupa ce a fost acuzata ca urmareste si tine evidenta obiceiurilor de navigare pe internet a milioane de posesori de iPhone, din Marea Britanie, scrie The Guardian.
Cel putin zece utilizatori de iPhone au inceput deja procedurile legale impotriva companiei americane si alte cateva zeci de persoane au anuntat ca intentioneaza sa faca acelasi lucru.
“Este pentru prima data cand Google se confrunta cu un proces major privind protectia datelor in Marea Britanie. Dar, mai presus de asta, este ingrijorator modul in care compania a ocolit sistemele de securitate pentru a-si spiona utilizatorii. Google e omniprezent in viata noastra si o astfel de abordare este de-a dreptul ingrijoratoare”, spune Dan Tench, avocatul care se ocupa de procesul comun.
Google a recunoscut ca a inalcat in mod intentionat sistemele de siguranta ale browser-ului Safari, instalat pe produsele Apple, care nu permitea tinerea evidentei unei activitati a utilizatorilor. Specialistii in securitate informatica au scos la iveala in februarie anul trecut ca motorul de cautare pastreaza datele despre activitatea pe internet (cookies), fara acordul persoanelor urmarite.
“Google a trecut cu buna stiinta peste regulile de protectie a datelor ale browser-ului Safari, ca sa monitorizeze activitatea utilizatorilor si sa le poata trimite acestora reclame targetate, pe baza site-urilor pe care le viziteaza. Sunt multe exemple despre cum asta e o ivadare crasa a spatiului personal”, se arata pe grupul de Facebook denumit Safari Users Against Google’s Secret Tracking”.
Amenda pe care compania ar urma sa o plateasca pentru aceste ilegalitati este insignifianta in comparatie cu profitul de 10,7 miliarde de dolari inregistrat de Google anul trecut. Nu se stie inca ce suma va trebui sa se plateasca, aceasta depinzand de un numar mai mare de factori, dar, in urma unui proces asemanator care a avut loc in Statele Unite, despagubirile au fost de 22,5 milioane de dolari.
Pe acelasi subiect: