Criptomoneda anunțată de Facebook tulbură apele în SUA. Proiectul gigant prin care Zuckerberg și alte companii de servicii online vor să înlocuiască banii tradiționali
Mark Zuckerberg, Facebook
Un congresman republican de rang înalt a cerut ca Congresul să audieze Facebook în legătură cu decizia de a lansa o criptomonedă proprie, relatează Reuters.
Reprezentantul Patrick McHenry, principalul reprezentant republican în Comisia pentru servicii financiare a Camerei Reprezentanţilor, a trimis o scrisoare preşedintelui comisiei, democrata Maxine Waters, căreia i-a cerut să organizeze o audiere referitore la viitoarea monedă, numită Libra.
”Ştim că sunt multe întrebări referitoare la raza de aplicare şi anvergura proiectului şi la modul în care va respecta cadrul reglementărilor financiare globale. Nouă ne revine, ca politiceni, sarcina de a înţelege proiectul Libra. Trebuie să mergem dincolo de zvonuri şi speculaţii şi să oferim un forum de evaluare a proiectului şi a posibilului impact fără precedent asupra sistemului financiar mondial”, a scris McHenry, potrivit News.ro.
Un purtător de cuvânt al lui McHenry a spus că acesta va fi deschis unei audieri directe a Facebook.
Anunţul Facebook a atras deja critici din partea unor democraţi importanţi, inclusiv din partea senatorului Sherrod Brown, principalul reprezentant democrat în Comisia bancară din Senat, şi a reprezentantei Katie Porter, colegă cu Watters în comisie. Ambii au cerut o evaluare strictă din partea autorităţilor de reglementare, din motive legate de confidenţialitatea datelor.
Un purtător de cuvânt al lui Waters nu a comentat imediat anunţul făcut de Facebook.
Mark Zuckerberg a anunțat, marți, într-o postare pe reţeaua sa de socializare, că Facebook s-a asociat cu alte 27 de organizaţii din toată lumea pentru înfiinţarea asociaţiei non-profit Libra şi crearea unei monede virtuale noi numită tot Libra.
Misiunea Libra este de a crea o infrastructură financiară globală simplă pentru miliarde de oameni din întreaga lume. Această monedă are la bază tehnologia blockchain, iar planul este de a fi lansată în 2020.
Capacitatea de a folosi bani mobili poate avea un pact pozitiv important asupra vieţii oamenilor pentru că nu ai întotdeauna bani lichizi, care pot fi nesiguri, şi nu necesită plata unor comisioane suplimentare pentru transferuri.
Acest lucru este important mai ales pentru oamenii care nu au acces la o bancă tradiţională sau la servicii financiare. În prezent, există aproximativ 1 miliard de oameni care nu au un cont bancar, dar au telefon mobil, a scris Zuckerberg.
”Aspirăm să facilităm tuturor să trimită şi să primească bani la fel cum poţi utiliza aplicaţii pentru a trimite mesaje şi fotografii în timp real. Pentru a facilita acest lucru, Facebook înfiinţează o filială independentă numită Calibra, care va crea servicii care vor permite trimiterea, cheltuirea şi economisirea în moneda Libra, începând cu un portofel digital care va fi disponibil în WhatsApp şi Messenger, precum şi ca aplicaţie individuală, începând de anul viitor”, a explicat fondatorul Facebook.
Calibra va fi reglementată la fel ca ceilalţi furnizori de servicii de plăţi. Orice informaţie furnizată Calibra va fi păstrată separat de informaţiile furnizate Facebook. De la început, Calibra va permite transferul de Libra aproape oricui deţine un smartphone, gratuit sau la un cost foarte mic.
Pe lângă Facebook, multe alte companii vor construi propriile servicii utilizând Libra, de la companii de plăţi precum Mastercard, PayPal, PayU, Stripe şi Visa şi servicii populare cum sunt Booking, eBay, Farfetch, Lyft, Spotify şi Uber la organizaţii non-profit care au o activitatea importantă pentru incluziunea financiară, ca Kiva, Mercy Corps şi Women's World Banking, şi companii din spaţiul criptomonedelor, ca Anchorage, Coinbase, Xapo şi Bison Trails.
Un număr de firme de investiţii se alătură şi ele iniţiativei pentru a contribui la inovaţiile în reţeaua Libra, iar Zuckerberg speră să aibă peste 100 de membri co-fondatori ai Libra Association în momentul lansării reţelei, anul viitor.
Pe acelasi subiect: