Compania fara de care lumea, asa cum o stim astazi, n-ar fi existat. Povestea Google, dupa 16 ani
Google este renumita pentru cultura organizationala non-conformista. Birourile sale din Londra creeaza o atmosfera de relaxare, unde angajatii sunt incurajati sa dea dovada de multa creativitate.
Compania Google, care detine cel mai important motor de cautare din lume, a implinit, sambata, 16 ani de la infiintare.
Fondat in 1998, de absolventii Universitatii Stanford Larry Page si Sergey Brin, motorul de cautare Google este in prezent o companie activa pe toate marile piete globale. Google are sediul central in Silicon Valley si birouri in America de Nord si de Sud, Europa si Asia.
In 1995, Larry Page si Sergey Brin se intalnesc la Stanford. Larry, in varsta de 22 de ani, absolvent al Universitatii Michigan, este interesat de universitate, iar Sergey, in varsta de 21 de ani, este desemnat sa ii serveasca ca ghid. Dupa spusele unora, prima oara cand s-au intalnit, cei doi se contraziceau in aproape toate privintele, scrie Mediafax.
In 1996, Larry si Sergey, care acum sunt licentiati in informatica la Stanford, incep sa colaboreze la dezvoltarea unui motor de cautare numit BackRub. BackRub va functiona pe serverele de la Stanford timp de peste un an, pana ajunge sa ocupe prea multa latime de banda si nu mai este potrivit pentru universitate.
Un an mai tarziu, in 1997, Larry si Sergey decid ca motorul de cautare BackRub are nevoie de un nou nume. Dupa o perioada de gandire, aleg numele Google - un joc de cuvinte pornind de la "googol", un termen matematic pentru numarul reprezentat de cifra 1 urmata de 100 de zerouri. Utilizarea acestui termen intruchipeaza misiunea lor de a organiza o cantitate aparent infinita de informatii de pe web.
In august 1998, cofondatorul companiei Sun, Andy Bechtolsheim, scrie un cec in valoare de 100.000 de dolari pentru o entitate care inca nu exista: o companie numita Google Inc.
In luna septembrie a aceluiasi an, Google isi amenajeaza spatiul de lucru in garajul lui Susan Wojcicki, la adresa 232 Santa Margarita, Menlo Park. Google solicita inregistrarea in California pe 4 septembrie. La scurt timp, Larry si Sergey deschid un cont bancar pentru compania nou infiintata si depun cecul primit de la Andy Bechtolsheim.
Ulterior, Larry si Sergey il coopteaza pe Craig Silverstein ca primul lor angajat; acesta este un coleg de la Facultatea de Informatica Stanford.
In decembrie 1998, PC Magazine scria ca Google "are un dar neobisnuit de a afisa rezultate extrem de relevante" si recunoaste Google ca fiind motorul de cautare preferat in clasamentul Top 100 Web Sites (Top 100 de site-uri web) pentru 1998.
In februarie 1999, sediul din garaj devine neincapator, astfel ca Google se muta in casa noua la 165 University Avenue in Palo Alto, avand numai 8 angajati.
De atunci, Google a inceput dezvoltarea la nivel international, lansand din ce in se mai multe servicii si produse. in octombrie 2006, Google a anuntat achizitionarea site-ului de partajare video YouTube.
In ianuarie 2011, Google a anuntat ca Larry Page va deveni director executiv incepand din aprilie 2011, iar Eric Schmidt - presedinte executiv.
In ianuarie 2012, Google a devenit prima companie importanta de servicii de internet care a obtinut certificarea ISO 14001 si OHSAS 18001 pentru toate centrele de date detinute care functioneaza in SUA, pentru standarde inalte in ceea ce priveste managementul mediului si siguranta fortei de munca.
Potrivit studiului BrandZ Top 100, publicat in mai 2013, Google se situeaza pe pozitia a doua a celor mai valoroase branduri din lume (dupa Apple), fiind evaluat la 113,67 miliarde de dolari.
In ultima perioada, Google investeste tot mai mult in sectoare straine de activitatea de baza, de IT, publicitate online si servicii pe internet. Fondul de capital de risc al grupului, Google Ventures, a investit deja in mai multe companii din domeniul sanatatii. Printr-o divizie de cercetare, compania este implicata si in dezvoltarea de ochelari computerizati si sisteme de navigatie autonoma pentru automobile.
Google a deschis, pe 1 noiembrie 2010, un birou in Bucuresti, echipa din Romania fiind coordonata de Dan Bulucea.
Pe acelasi subiect: