Khalil Shreateh a luat prima data legatura cu echipa de securitate a Facebook, explicandu-le bresa pe care o descoperise in sistem si dovedind acest lucru printr-o postare pe peretele unui prieten al lui Zuckerberg. Insa in loc sa rezolve problema, acestia i-au raspuns palestinianului ca nu e vorba de nicio eroare, scrie Daily Mail.

Draga Mark Zuckerberg, in primul rand imi pare rau ca iti incalc intimitatea si postez pe peretele tau, dar nu am avut incotro dupa toate rapoartele pe care le-am trimis echipei de la Facebook. Numele meu este Khalil si sunt din Palestina. Acum cateva zile am descoperit o problema serioasa pe Facebook, prin care utilizatorii pot posta pe peretele altora, chiar daca nu sunt prieteni. Am raportat problema de doua ori, dar prima oara mi s-a spus ca linkul trimis nu functioneaza si a doua oara ca de fapt nu exista nicio problema. Dupa cum vezi, nu sunt in lista ta de prieteni si, cu toate astea, pot sa postez pe peretele tau. (...) As aprecia daca ti-ai face timp sa citesti asta si sa rogi pe cineva din echipa ta sa ma contacteze”, a scris palestinianul pe wall-ul lui Zuckerberg.

Cateva minute mai tarziu, cererea i-a fost ascultata. Cei de la Facebook l-au contactat cerandu-i sa spuna cum a reusit sa sparga contul sefului lor. Ulterior, echipa de suport a Facebook a anuntat ca a rezolvat problema.

Reteaua de socializare are insa in vigoare un program, prin care ii recompenseaza pe cei care gasesc si atrag atentia asupra breselor din securitatea site-ului. O astfel de semnalare ii aduce persoanei in cauza 500 de dolari. In acest caz insa, palestinianul nu va primi niciun ban, compania spunand ca metoda prin care a ales sa atraga atentia nu este una deontologica.

“Ca sa te incadrezi pentru primirea banilor, trebuie sa dai dovada de buna credinta si nu sa incalci regulile la intimitate. Trebuie sa folosesti un cont de teste si nu unul real, cand cercetezi eventualele probleme”, a spus Matt Jones, din echipa de securitate informatica a Facebook.

Inainte de a intra pe pagina lui Zuckerberg, Khalil facuse acelasi lucru cu pagina unei prietene a acestuia, tot in incercarea de a-si demonstra teoria, si anume ca site-ul este vulnerabil. Facebook a anuntat ca primeste insa interes orice alte atentionari viitoare din partea palestinianului.

Il vom plati pentru rapoarte viitoare, atata timp cat acestea sunt demonstrate respectand regulile companiei”, mai spune Jones.

Iata cum isi explica Facebook alegerea de a nu acorda banii:

Cea mai importanta problema aici este felul in care eroarea a fost demonstrata folosind conturi ale unor persoane reale, fara permisiunea lor. Exploatarea breselor cu impact asupra utilizatorilor reali nu este un comportament acceptabil pentru noi. Le permitem investigatorilor sa creeze conturi pentru teste pentru a-i ajuta in cercetarea problemei. In acest caz, persoana a folosit eroarea descoperita ca sa posteze pe mai multe conturi ale userilor, fara consimtamantul lor.”