In ceea ce priveste domeniile care vor crea cele mai multe locuri de munca anul acesta, pe primele locuri se vor metine IT-ul, industria auto si productia. Asa va arata acest an, in materie de joburi, in opinia Cristinei Savuica, Managing Partner la compania de resurse umane Lugera&Makler si membru HR Club.

Cristina Savuica a explicat, intr-un interviu pentru incont.ro, ca desi numarul de locuri de munca disponibile va fi in usoara crestere, exigentele angajatorilor vor fi la fel de mari ca si pana acum si vor dori, in primul rand, candidati cu experienta.

Pe cei care vor sa fie mai norocosi in acest an si sa-si gaseasca un loc de munca, Cristina Savuica ii sfatuieste sa nu trimita doar sute de CV-uri si sa astepte sa primeasca un raspuns.

“Nu este o solutie sa iti trimiti CV-ul si sa astepti. In acelasi mod au procedat probabil inca 1000 de alti candidati. Este totodata important ca aplicatiile directe sa fie sustinute si de un telefon la sediul firmei angajatoare. (…) Adresele de email si pozele neprofesioniste, scrisorile de intentie copiate de pe Internet pot fi, pe de alta parte, criterii pentru respingerea aplicatiei”, a spus reprezentanta Lugera&Makler.

In ceea ce priveste evolutia salariilor, Cristina Savuica a precizat ca acestea ar putea fi majorate cu o cifra aflata undeva intre 3 si 10 procente. De cresteri mai mari vor beneficia cei care fac performanta, dar acestea se vor acorda preponderent sub forma de bonusuri pentru proiecte punctuale sau realizari de exceptie.

“S-au depasit momentele de incordare si debusolare. Normalitatea aceasta are un alt cuvant cheie: prudenta”

Incont.ro: Care sunt caracteristicile anului 2012 pe piata muncii? Care sunt tendintele angajatorilor si in ce masura reiau recrutarile?

Cristina Savuica (C.S.): Trebuie sa intelegem ca normalitatea pe care o traim este diferita de cea din urma cu 3 sau 4 ani. Este o normalitate la care atat companiile, cat si angajatii si candidatii s-au adaptat. S-au depasit momentele de incordare si debusolare, iar cei care au reusit sa gaseasca in aceasta perioada resurse inovative au intrat deja pe traiectul firescului. Normalitatea aceasta are insa un alt cuvant cheie: prudenta.

Pentru recrutare, in conditiile in care mediul economic nu sufera modificari dramatice in 2012, numarul de posturi deschise se va mentine in usoara crestere. Se vor pastra insa, la acelasi nivel, asteptarile pe care angajatorii le-au setat deja: candidati cu experienta, competente tehnice, cunostinte de limbi straine si abilitati de lucru in echipa. Se va mentine intre criteriile de selectie si compatibilitatea candidatului cu echipa, in vederea formarii unui mediu de lucru performant.

Nu doar comportamentul angajatorului s-a schimbat, ci si asteptarile candidatilor vizavi de cautarea unui loc de munca. Criteriile pe care acestia le aplica sunt in primul rand stabiliteatea companiei si perspectivele de dezvoltare pe care le au in cadrul acesteia, lasand pe planul doi beneficiile materiale.

Incont.ro: In mediul politic se vorbeste despre o inrautatire a situatiei economice in Uniunea Europeana (presedintele Traian Basescu vorbea despre o reintrare in recesiune), ceea ce va avea efecte negative si asupra Romaniei. Din aceasta perspectiva, angajatii romani ar trebui sa se teama mai mult pentru locurile lor de munca in 2012?

C.S.: Romanii au invatat deja lectia crizei si sunt mult mai atenti la toate schimbarile din mediul international. Singurul criteriu dupa care angajatii ar trebui sa se ghideze in aceasta perioada este performanta. Realizarea obiectivelor de performanta le va asigura in continuare un loc de munca stabil si bine platit.

“Modificarea legislatiei muncii a adus mai multe oferte de angajare”

Incont.ro: Cum au influentat modificarile de anul trecut aduse legislatiei muncii ritmul angajarilor? Cum au evoluat angajarile prin agent de munca temporara? Cu cat a crescut numarul de astfel de contracte incheiate?

C.S.: Dupa cum spuneam anterior, numarul de posturi deschise in 2011 a fost in usoara crestere fata de anul precedent. Raportat la anul 2010 au fost cu peste 30% mai multe solicitari pentru personal specializat in domeniul IT, productie- ingineri, automotive, contabilitate, constructii, dar si vanzari. Ce s-a schimbat insa a fost perspectiva angajatorilor asupra procesului de recrutare, acestia fiind dispusi sa astepte mai mult pana cand reusesc sa identifice candidatul potrivit.

Pentru angajarile temporare, cresterea a fost si ea sustinuta, numarul de contracte incheiate fiind cu 10% mai mare decat in anul 2010. Preponderent s-au angajat muncitori necalificati si calificati (stivuitoristi, electricieni, operatori), entry level – personal suport front office si back office, operatori introducere date, agenti suport call center, ofiteri colectare debite, dar si personal specializat pentru proiecte punctuale in contabilitate sau industria hoteliera.

Incont.ro: Care sunt cele trei calitati pe care trebuie sa le aiba oricine isi cauta un loc de munca in perioada de criza?

C.S.: Sa fie increzator si optimist si, mai ales, sa se concentreze asupra promovarii brandului personal. Cu alte cuvinte sa nu uite niciodata ca orice interactiune pe canalele de socializare, pe site-urile de promovare a locurilor de munca, in interviurile telefonice sau fata in fata, dezvaluie potentialului angajator cate o parte din noi.

Incont.ro: Care sunt domeniile in care se vor face cele mai multe angajari in 2012?

C.S.: Se vor continua angajarile in domeniul IT, dar si in automotive si productie, mentinandu-se constanta cererea pentru personal specializat. Din pacate, criza nu a rezolvat deficitul de talente din piata, ingreunand si mai mult sarcina angajatorilor care sunt nevoiti sa filtreze sute de aplicatii, in cautarea de candidati valorosi.

“Nu este o solutie sa iti trimiti CV-ul si sa astepti. In acelasi mod au procedat inca 1.000 de alti candidati”

Incont.ro: Ce sfat le dati celor care au trimis sute de CV-uri online si nu au primit niciun raspuns? Indicati trei lucruri care nu ar trebui sa lipseasca dintr-un CV si trei care nu au ce sa caute intr-un CV.

C.S.: Nu este o solutie sa iti trimiti CV-ul si sa astepti. In acelasi mod au procedat probabil inca 1.000 de alti candidati, iar CV-ul tau are practic o sansa dintr-o mie sa fie selectat pentru interviu, daca va contine cuvintele cheie cautate de recruiter. Daca ai fost lipsit de inspiratie si ai omis sa completezi campuri importante pentru aceasta prima selectie, este posibil ca recruiterul sa iti respinga din start aplicatia. De aceea primul lucru pe care trebuie sa il faci, inainte de a trimite aplicatia, este sa citesti cu mare atentie anuntul de recrutare si sa te asiguri ca CV-ul tau contine toate elementele enumerate in anunt.

Este totodata important ca aplicatiile directe sa fie sustinute si de un telefon la sediulfirmei angajatoare, poate chiar o aplicatie spontana pe adresa de office a firmei sau direct pe adresa consultantului care se ocupa de proiect.
Adresele de email si pozele neprofesioniste, scrisorile de intentie copiate de pe Internet pot fi, pe de alta parte, criterii pentru respingerea aplicatiei.

Incont.ro: Ce ii deranjeaza cel mai mult pe angajatori la un candidat pentru un job?

C.S.: Sa nu se implice pe parcursul procesului de recrutare, sa omita voit aspecte legate de parcursul sau profesional sau sa foloseasca un limbaj neprofesionist. Acestea sunt aspectele de baza care ridica semne de intrebare privind profesionalismul candidatului si motivatia lui privind postul pentru care aplica.

Incont.ro: Cum va evolua pachetul salarial in 2012? Care sunt bonusurile care au rezistat crizei?

C.S.: Cresterile salariale se vor mentine, in functie de industrie, in limitele anilor precedenti, intre 3 si 10%. Exceptiile vor fi mai degraba bazate pe performanta, angajatii valorosi fiind in continuare recompensati pentru valoarea adusa companiei.

Incont.ro: Este 2012 anul in care angajatii pot cere o marire de salariu? Cand este momentul oportun pentru a merge la sef in acest scop?

C.S.: Bugetele de HR au inclus inca de anul trecut aceste mariri salariale. Sunt insa cresteri prudente, angajatorii preferand sa acorde preponderent bonusuri pentru proiecte punctuale sau pentru realizari de exeptie. Este o tendinta care se va mentine si in 2012.

“Absolventii facultatilor de afaceri internationale, drept international, relatii economice internationale au o sansa in plus la angajare”

Incont.ro: Cat de importante sunt studiile de specialitate in gasirea unui loc de munca? Care sunt, in prezent, facultatile cu cea mai mare cautare pe piata muncii?

C.S.: Studiile de specialitate au o importanta majora in gasirea unui loc de munca. Este important insa ca aceasta specializare sa aiba un parcurs coerent, integrat cu experienta practica, dobandita fie in cadrul programelor de practica, fie in stagii de voluntariat sau experienta in munca.

Absolventii facultatilor de afaceri internationale, drept international, relatii economice internationale au o sansa in plus avand in vedere ca afacerile tind sa se dezvolte la nivel global si sa absoarba specialisti cu cunostinte si expunere internationala. Programele de masterat in strainatate vor aduce, pe de alta parte, plus valoare aplicatiilor candidatilor entry level.

Incont.ro: Ce-i sfatuiti pe cei care se gandesc sa-si caute un loc de munca in strainatate? Sa plece sau au sanse sa-si gaseasca ceva comparabil in Romania?

C.S.: Ofertele salariale din strainatate sunt de multe ori tentante, insa decizia de relocare nu trebuie sa se bazeze pe acest singur aspect. S-ar putea ca toate costurile de relocare, de intretinere, de vizita sa fie uneori mai mari decat cheltuielile din tara. Pe de alta parte, trebuiesc considerate “investitiile nedeductibile” in timpul petrecut cu prietenii si familia, care conteaza mai mult decat orice cont in banca.