Votca, cel mai de temut dusman al lui Vladimir Putin. Efectul care a distrus o natiune si nu a putut fi inversat nici pana in zilele noastre
Conducatorii Rusiei se tem mai mult ca oricand de o revenire a crizei din 1985, cand Rusia a inregistrat cea mai mare rata a mortalitatii din istorie, pe fondul consumului de alcool.
Imediat dupa prabusirea Uniunii Sovietice, rusii au avut de traversat o lunga perioada de restriste. Tot mai multi barbati de varsta medie au inceput sa isi inece supararile in alcool, iar rata mortalitatii a inceput sa creasca simtitor. Populatia a intrat astfel in declin, un efect care nu a putut fi inversat nici pana in zilele noastre, scrie International Business Times.
Cauzele acestui trend fac inca subiectul dezbaterilor, dar un raport publicat luna aceasta de Biroul National de Cercetari Economice duce la o ipoteza interesanta.
Dupa caderea Zidului Berlinului, privatizarea mai multor economii mondiale, dar si trecerea de la comunism la capitalism au dus la ceea ce istoricii numesc “criza mortalitatii din Rusia”. Noile generatii nu erau pregatite sa faca fata schimbarii si barbati aflati in floarea varstei mureau pe capete, inecandu-si amarul in bautura.
“In loc sa ne axam pe tranzitia catre capitalism si democratie, am ales sa ne indreptam atentia catre campania anti-alcool a lui Mihai Gorbaciov (n. red.: secretarul general de la acea vreme al Partidului Comunist), care a avut loc in aceeasi perioada. Aceasta a fost fara precedent, in termeni de amplitudine si scop, operand simultan prin canalele de cerere si oferta, ridicand preturile si oferind alternative la consumul de alcool”, se arata intr-un raport realizat de Jay Bhattacharya si Grant Miller, profesori in medicina la Universitatea Stanford, si Christina Gathmann, profesor de economie la Universitatea Heidelberg, Germania.
“La apogeul campaniei, vanzarile de bauturi alcoolice scazusera cu doua treimi”, scrie in raport. Inainte de lansare, consumul de alcool pur pe cap de locuitor era de 14 litri in Uniunea Sovietica.
Programul a durat trei ani (1985-1988), dar efectele sale, in special prin modificarea legislatiei, au mai durat inca doi ani. Conform raportului, in 1990 cererea si consumul de alcool revenisera la cotele din trecut. Desi nu a fost bine primita de catre rusi, se estimeaza ca respectiva campanie a salvat pana la 400.000 de vieti pe an, iar rata mortalitatii incepuse in sfarsit sa scada.
Descoperirile se pot dovedi utile si in prezent, abuzul de alcool fiind in continuare una dintre problemele majore de actualitate in Rusia. Atat presedintele Vladimir Putin, cat si prim-ministrul Dimitri Medvedev s-au inspirat din politicile lui Gorbaciov, pentru a scadea consumul de alcool si tutun. Niciunul dintre cei doi nu sunt bautori inraiti, lucru care nu se poate spune despre cea mai mare parte a populatiei din Rusia.
Conform unui raport al Euromonitor International, un rus bea in medie 9 litri de lichior, 7 litri de vin si 77 litri de bere. In ceea ce priveste votca, concluziile sunt si mai alarmante: aproximativ 45% din productia mondiala este consumata numai in Rusia.
Intr-un alt studiu, condus de Organizatia Mondiala pentru Sanatate, se arata ca 500.000 de oameni mor anual din cauza accidentelor si bolilor care au legatura cu alcoolul. Dintre acestia, 23.000 de morti sunt cauzele directe ale otravirii cu alcool, un rezultat poate putin surprinzator, avand in vedere ca aproximativ doua milioane de rusi sunt alcoolici.
Pentru a combate aceste efecte ingrijoratoare, Putin si Medvedev au crescut taxele pentru produsele alcoolice, au interzis vanzarea acestora intre 11 seara si 8 dimineata, cat si bautul in public, si au inasprit reglementarile din publicitate. Daca masurile adoptate vor avea aceleasi rezultate ca cele luate in 1985 de Mihail Gorbaciov, ramane insa de vazut.