Romanii prefera berea autohtona, beau 90 de litri pe an si dau la stat 45% din pretul unei halbe. Secretele celei mai consumate bauturi alcoolice
Sectorul berii are o influenta pozitiva asupra intregii economii a tarii, valoarea adaugata datorata productiei de bere fiind de 509 milioane euro, in timp ce in agricultura sunt generate 14.000 de locuri de munca, a declarat marti Constantin Bratu, directorul general al Asociatiei Berarii Romaniei.
La un loc de munca creat in sectorul berii sunt generate cel putin doua in agricultura si cel putin 12 la nivelul intregii economii, a spus Bratu, la conferinta Mediafax Talks about Brewing&Agriculture.
Sectorul berii are un efect puternic de multiplicare la nivelul economiei Romaniei, astfel ca 83% din valoarea totala a productiei o reprezinta achizitia de bunuri si servicii necesare fabricilor de bere, iar 66% din aceasta valoare este folosita pentru achizitia de bunuri si servicii exclusiv din Romania, a mai afirmat Bratu, precizand ca 500 milioane euro este valoarea bunurilor si serviciilor achizitionate de sectorul productiei de bere. Potrivit acestuia, productia de bere are un important impact economic asupra unor sectoare cum sunt: agricultura, media si marketing, transport si ambalaje.
Cei sase producatori de bere membri ai Asociatiei cumuleaza 90% din totalul pietei berii din Romania, avand 4.100 locuri de munca directe, 10 fabrici de bere, iar contributia la bugetul de stat in 2011 fiind de peste 272 milioane euro. Investitiile totale cumulate pana in prezent se ridica la 1,2 miliarde euro, iar la nivelul anului 2011 investitiile cumulate au fost de 61 milioane euro, a precizat Constantin Bratu.
Principalii producatori de materii prime - malt si hamei - sunt membri ai Asociatiei Berarii Romaniei, cu 118 locuri de munca, noua unitati de productie, contributia lor la bugetul de stat in 2011 fiind de 8 milioane euro.
Romania ocupa locul sapte in randul tarilor UE, cu un consum de 89 litri pe cap de locuitor, iar 4,42% din berea consumata in UE este produsa in Romania, in timp ce peste 98% din berea consumata de romani este produsa la ei in tara, potrivit studiului "Contributia industriei berii la nivelul economiei europene" - Regioplan si Ernst&Young, citat de Bratu.
In Romania, 45% din pretul unei beri este reprezentat de taxe, berea platind catre bugetul de stat cel mai mare procent reprezentat de acciza in comparatie cu sectorul bauturilor alcoolice.
Pe acelasi subiect: