Zara este brandul care l-a facut pe fondatorul Inditex, Amancio Ortega, cel mai bogat om din Europa. Iar acum "doar" 9,5 miliarde de dolari mai stau intre el si cel mai bogat om al planetei, Bill Gates, potrivit Bloomberg Billionaires Index. 

Regele imperiului "fast-fashion" si-a adaugat inca 3,7 miliarde de dolari la averea personala, dupa ce Inditex si-a anuntat miercuri rezultatele.

Actiunile au facut un salt de 6 procente.

Analistul Jamie Merriman de la Sanford C. Bernstein caracterizeaza cifrele retailerului ca fiind puternice. "Inditex a avut un start stelar al trimestrului trei, ceea ce va duce la alte rezultate solide", a apreciat el.

Ortega l-a depasit pe Warren Buffett in iunie si a devenit al doilea cel mai bogat om din lume.

In februarie - iulie 2015, veniturile Inditex au urcat cu 17%, la 9,42 miliarde de euro, in timp ce profitul net a urcat cu 26%, la 1,17 miliarde de euro, in linie cu estimarile analistilor. Profitul operational a crescut cu 22%, la 1,97 miliarde de euro. 

In prima jumatate a anului, Inditex a deschis noi locatii pe 35 de piete, operand 6.777 de magazine in 88 de tari. 

Marti, actiunile companiei au urcat la Bursa de la Madrid cu 0,6%, la 28,60 euro. 

Intre 10 iulie - 10 septembrie 2015, veniturile companiei ce detine branduri precum Zara, Bershka, Stradivarius, Massimo Dutti si Pull&Bear au urcat cu 16%, excluzand fluctuatiile de curs valutar.

Vanzarile la magazinele deschise de peste un an au crescut cu 9% in acest trimestru, mai rapid decat avansul de 7% inregistrat in S1 din 2015. 

In ultimii cinci ani, compania a deschis in medie peste 400 de magazine anual.

Cresterea economiei spaniole, estimata de analisti la 3,1% in acest an, va majora vanzarile Inditex. De asemenea compania si-a extins afacerile online, in special in Taiwan, Hong Kong si Macao. 

Marja profitului brut a ajuns la 58,1% in perioada 10 iulie - 10 septembrie 2015, de la 57,6% in perioada similara din 2014.

Inditex a beneficiat de pe urma deprecierii euro, care a majorat valoarea vanzarilor in strainatate. 

In Romania, la finele anului trecut, reteaua Inditex era formata din 57 de magazine, cu brandurile Zara, Pull&Bear, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home si Massimo Dutti.