Ikea a declarat pentru AFP ca a adoptat aceasta decizie dupa ce vamesii chinezi au distrus aproape 1.800 de prajituri cunoscute sub numele de "chokladkrokant" ("crochete de ciocolata", o tarta cu migdale si ciocolata, crema de unt si caramel) interceptate in portul Shanghai, in noiembrie.

Potrivit cotidianului de limba engleza Shanghai Daily, teste au permis sa se stabileasca faptul ca acestea contineau "un nivel excesiv de bacterii coliforme".

Aceste bacterii, in mod normal putin periculoase pentru consumatori, reprezinta, in general, "un indiciu al unei contaminari fecale, chiar daca nu intotdeauna", a explicat pentru AFP Mats Lindblad, un microbiolog din cadrul Autoritatii suedeze pentru securitate alimentara. Tartele retrase au fost fabricate de un furnizor suedez, Almondy.

O purtatoare de cuvant a Ikea, Ylva Magnusson, a subliniat ca nivelul concentratiei bacteriilor nu reprezenta niciun pericol grav la adresa sanatatii publice. "Exista indicii potrivit carora nivelurile de bacterii descoperite sunt scazute, dar va fi necesar, evident, sa aflam cifra exacta si ceea ce s-a intamplat", a declarat aceasta.

La sfarsitul lui februarie si inceputul lui martie, Ikea a retras de la vanzare, in 25 de tari, chiftele de carne, dupa descoperirea de carne de cal in ele, fara sa fie mentionata pe eticheta.

Alimentatia a reprezentat in exercitiul bugetar 2011-2012 (incheiat la sfarsitul lui august) 4,7% din cifra de afaceri a Ikea, cu vanzari in valoare de 1,3 miliarde de euro.