AFP: Lasagna cu carne de cal, un scandal european care se intinde de la Londra la Bucuresti
UPDATE: Descoperirea prezentei carnii de cal in lasagna care trebuia sa contina carne de vita a imprumutat sambata o dimensiune europeana si implica un lant agroalimentar foarte complex, comenteaza AFP, preluata de Mediafax.
Sambata, grupul alimentar suedez Findus a anuntat, prin intermediul filialei sale din Franta, ca va depune o plangere in urma descoperirii carnii de cal in produse care ar fi trebuit sa contina doar carne de vita.
"Am fost inselati", a declarat directorul general al Findus din Franta, Matthieu Lambeaux, intr-un comunicat. "Sunt doua victime in acest caz: Findus si consumatorul. Noi vom depune plangere chiar luni", a adaugat acesta.
Descoperirea carnii de cal in lasagna care ar fi trebuit sa contina vita a provocat un scandal in Marea Britanie - unde calul este venerat si comsumul carnii sale este tabu - si a determinat retragerea, vineri, a produselor incriminate in Franta, tara de origine a carnii, si Suedia.
Un importator de carne cu sediul in sud-vestul Frantei, Spanghero, a anuntat, de asemenea, o actiunare in justitie a propriului sau furnizor roman. "Am cumparat carne de vita de origine europeana si am revandut-o. Daca va fi intr-adevar vorba despre (carne de) cal, atunci ne vom indrepta catre furnizorul roman", a declarat pentru AFP Barthélémy Aguerre, presedintele Spanghero. El nu a precizat numele furnizorului roman, asigurand ca nu il are asupra lui.
Vineri seara, un alt actor al acestui lant agroalimentar complex si lung, compania franceza Comigel, specializaza in fabricarea produselor gata preparate congelate, a afirmat ca aceasta carne provine din Romania, via Spanghero.
Lasagna a fost pregatita in Luxemburg, intr-o filiala a Comigel.
Findus: "Frauda ar putea data din august 2012"
Aceasta frauda cu carne de cal ar putea data "din luna august 2012", a adaugat Findus de la Londra, citand o scrisoare din partea furnizoruui sau francez Comigel.
Romania a inceput sambata sa se apere. "Sunt sigur ca importatorul (francez) stia ca nu este vita, deoarece calul are un gust, o culoare si o textura specifice", a declarat pentru AFP presedintele asociatiei Romalimenta, Sorin Minea. Potrivit acestuia din urma, in Romania sunt trei abatoare care taie cai si exporta carnea catre tari din UE, in special Franta si Italia. Recursul la carne de cal se explica probabil prin motive financiare. Calul "este mai ieftin decat vita", a explicat Sorin Minea.
Ministerul roman al Agriculturii a anuntat ca va efectua o ancheta in acest caz.
In Franta, directia de combatere a fraudelor, care depinde de Ministerul Economiei, a declarat ca va deschide o ancheta pentru a identifica originea "inselatoriei". "Orice inselatorie constituie o eroare care dauneaza increderii acordate intregii filiere si trebuie sanctionata dur", a afirmat ministrul francez al Agriculturii, Stéphane Le Foll.
Ministrul britanic al Mediului, Owen Paterson, urmeaza sa aiba sambata o reuniune de urgenta cu autoritatile sanitare si cu comerciantii. Oficialul a cerut rezultatele pana la "sfarsitul saptamanii viitoare". El intentioneaza sa analizeze si delicata problema a trasabilitatii produselor, aflata in centrul scandalului.
Cazul a izbucnit la jumatatea lui ianuarie, cand autoritatile irlandeze au descoperit carne de cal in carnea tocata produsa in Marea Britanie si in Irlanda si vanduta in cele doua tari.
Pe acelasi subiect: