"Este vorba despre 26 de magazine repartizate in 24 de tari, in care chiftelele de carne livrate provin de la furnizorul nostru suedez", a declarat pentru AFP Ylva Magnusson, o purtatoare de cuvant a grupului.

In principal, tarile europene sunt cele afectate, dar si Thailanda, Hong Kong si Republica Dominicana.

Vanzarea tuturor tipurilor de chiftele de carne, atat in restaurantele IKEA, cat si in magazin, a fost oprita pana la noi ordine.

"Acesta este un produs important pentru noi, deci masura este semnificativa, insa nu vrem ca clientii nostri sa isi faca griji", a adaugat Magnusson.

Produsul este testat, in prezent, intr-un laborator german, care va stabili daca acesta contine carne de cal. Primele rezultate sunt asteptate joi.

IKEA a anuntat luni ca retrage de la vanzare, in 15 tari europene, chiftele din carne, congelate, care ar contine carne de cal, in urma unui test realizat in Cehia de catre autoritatile sanitare din aceasta tara.

Grupul a precizat, intr-un comunicat, ca "controalele sale nu au relevat urme de carne de cal", dar ca isi va "aprofunda cercetarile".

Dafgaard, furnizorul, a anuntat luni ca examineaza situatia si asteapta rezultatele testelor ADN pe care le-a comandat.

In 2012, departamentul alimentar al IKEA a inregistrat o cifra de afaceri de 1,2 miliarde de euro.

IKEA a retras temporar de la vanzare chiftelutele si din magazinul din Bucuresti, pentru verificarea suplimentara, dupa ce autoritatile din Cehia au gasit urme de carne de cal intr-un lot de chiftelute comercializate de producatorul de mobila, determinand compania sa opreasca vanzarea produselor in mai multe tari europene.

"Chiftelutele testate pozitiv cu urme de carne de cal din Republica Cehia nu au ajuns niciodata la vanzare in vreun restaurant IKEA (nici in Romania). Produsele au fost temeinic verificate de catre colegii din Suedia responsabili pentru produsele din magazinele IKEA impreuna cu furnizorul nostru global. Totusi, noi am decis scoaterea temporara a chiftelutelor de la vanzarea din magazinul din Baneasa pentru verificarea suplimentara", a declarat Cornel Oprisan, retail manager IKEA Romania, citat de Mediafax.