Astfel, potrivit Eurostat, preturile alimentelor si bauturilor nealcolice din Romania sunt printre cele mai reduse din UE – 68% din media UE. Doar Bulgaria (67% din media UE) are preturi mai mici. Tot in coada clasamentului se situeaza Polonia (69%) si Lituania (76%).

La polul opus se afla danezii, care platesc cel mai mult pentru alimente (136% din media UE).

La alcool si tutun, preturile inregistreaza variatii majore, ca urmare a taxarii diferite practicate de statele membre. Doar Ungaria (63%) si Bulgaria (64%) au preturi mai mici decat Romania, in timp ce maximul este inregistrat in Irlanda (163%).

Preturile la serviciile oferite de hoteluri si restaurante variaza, de asemenea, puternic in UE, de la 45% din medie in Bulgaria la 154% in Danemarca. Cu 50%, Romania se afla pe penultima pozitie, inaintea Bulgariei si dupa Ungaria (52%).

Romania isi ai revansa, insa, cand vine vorba despre preturile la electrocasnice, haine si masini, produse pentru care platim unele dintre cele mai mari preturi din UE.

Produsul Intern Brut pe locuitor inregistrat anul trecut in Romania reprezinta 49% din media UE, cu trei puncte procentuale mai mult fata de nivelul din 2010, in timp ce alte state est-europene au consemnat cresteri mai modeste, stagnare sau chiar scaderea indicatorului.

Romania si Bulgaria sunt in continuare cele mai sarace state din UE raportat la productia economica pe locuitor. Indicatorul a crescut usor in Bulgaria, de la 44% din media UE la 45%.