"Astazi, proprietatile in Romania nu sunt taxate la valoarea lor reala. Taxarea proprietatilor ar presupune ca fiecare proprietate sa fie declarata la valoarea ei de piata. Zona in care acest lucru nu se intampla este cea a locuintelor, a caselor, a terenurilor. Dupa declararea la valoarea lor reala, intram in partea de legalitate a existentei lor. Adica, daca acea valoare reala a proprietatii respective se bazeaza pe o bogatie legala sau ilegala. Aici va trebui sa vedem daca putem sa facem acest model de analiza a felului in care averile au fost dobandite si daca ne-am gandi la asa ceva sa facem o taxare retroactiva. Aici exclud partea de frauda fiscala, care intra in zona ilegalitatii, care are instrumente de implementare a platii taxelor si penalitatilor", a explicat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

"Romania are o mare calitate, dar si un mare defect: suntem o tara de proprietari. O buna parte dintre acesti oameni au o problema de venituri care sa le permita sa achite cheltuielile curente, aici fiind incluse intretinerea, lumina etc. A veni cu o taxare a proprietatilor la valoarea lor de piata (...) ar reprezenta un lucru extraordinar la nivelul administratiilor locale, dar pentru veniturile cetatenilor ar fi imposibil de suportat", a precizat Vladescu.

Referitor la vizita FMI in Romania si la cat de pregatita este Romania sa reia negocierile pentru acordarea celei de-a doua transe a imprumutului, ministrul de Finante a spus: "Legea bugetului, legea salarizarii unice, legea pensiilor este in discutie si va fi promovata, legea responsabilitatii fiscale a fost trimisa. Se aplica legea salarizarii unice in asa fel incat fondul de salarii al anului 2010 sa fie in zona fondului de salarii al lunii decembrie 2009, deci din punctul meu de vedere suntem in regula".

In cazul in care transa a doua nu va mai veni, ci am primi doar transa a treia, Vladescu este de parere ca Romania ar avea de suferit doar la nivelul credibilitatii. "In primul rand, Guvernul are nevoie de credibilitate. In momentul de fata ne finantam destul de coerent, deci nu avem o problema dramatica de finantare, dar din punct de vedere al credibilitatii este foarte bine pentru Romania sa aiba aceste transe venite de la Fondul Monetar. Astfel, imaginea Romaniei ca stat care-si respecta angajamentele si care este solid din punctul de vedere al parametrilor macroeconomici sa fie in debit", precizand ca "deocamdata va exista o discutie despre modul de respectare al acordului si apoi vom vedea daca exista ceva de renegociat. Deocamdata avem un acord care trebuie implementat".

In ceea ce priveste impozitul forfetar, Sebastian Vladescu a spus ca acesta va fi introdus cel mai devreme in trimestrul al doilea si cel mai tarziu in trimestrul al treilea al acestui an, subliniind ca "domeniile sunt cele in care evaziunea fiscala este posibila si este ridicata. Actiunea pe care am anuntat ca o demaram, aceea de inlocuire a impozitului minim cu un impozit forfetar va fi facuta pe zonele cu evaziune fiscala. In aceste zone va trebui gasit un parametru de impozitare si va trebui definita notiunea de vad comercial. Aici vom avea principala problema, in opinia mea, nu daca impozitam numarul de mese sau scaune, lungimea barului sau puterea boxelor dintr-un bar. (...) La pompe funebre se poate discuta despre numarul de operatiuni".
 

Pe de alta parte, referitor la programul Prima Casa, Vladescu a precizat ca "se analizeaza in momentul de fata impreuna cu specialistii in diverse domenii, de la constructii, investitori si real estate, care este cea mai buna varianta si vom veni cu o solutie in momentul in care aceasta varianta se degaja din discutiile pe care le avem. Exista si varianta majorarii plafonului".

 [email protected]