Supermarketuri inchise la final de saptamana. Cum vor guvernantii sa stimuleze producatorii autohtoni si magazinele de specialitate
Supermarketurile ar putea fi inchise in weekend in favoarea pietelor si magazinelor mici, de specialitate. Este initiativa unui deputat care sustine ca masura ar veni in sprijinul producatorilor autohtoni, prea putin comercializati in marile lanturi de magazine. Legea ar fi o pierdere enorma si pentru investittori, dar si pentru clientii obisnuiti sa-si faca cumparaturile in weekend, sustin reprezentantii marilor comercianti.
Modificarile propuse, miercuri, in comisia de agricultura limiteaza orarul de functionare al magazinelor cu o suprafata ce depaseste 1.500 de metri patrati. Ele ar urma sa fie deschise pana sambata la ora 14:00, iar duminca sa fie inchise.
Deputatul initiator sustine ca legea privind comercializarea produselor alimentare aflata in vigoare dezavantajeaza producatorii autohtoni, motiv pentru care 70% din marfa expusa pe rafturile marilor magazine provine din import. In plus, sustine acesta, si alte tari europene restrictioneaza activitatea marilor magazine in weekend.
"Legea de acum asigura o pozitie de forta in negocierea hipermarketurilor. Cand gasim in supermaketuri acest raport defavorabil, incercam sa aducem oamenii in piete, in magazine specifice legume, fructe, magazine de carne. Nu incercam decat sa stimulam o relatie comerciala corecta cu producatorii si comerciantii romani", sustine Marin Anton, deputat initiator.
Reprezentantii marilor comercianti sustin ca masura nu este dezavantajoasa doar din punct de vedere financiar, dar limiteaza si optiunile consumatorului.
"Se vede foarte rau din punct de vedere al clientilor, carora le este redusa optiunea de a face cumparaturi. Vine in contradictie cu un obicei romanesc de a face cumparaturi in weekend alaturi de familie. Nu putem sa relansam consumul daca inchidem marile magazine care fac 30-40% din profit in weeekend. Ati gasi mai putin decat gasiti in hipermarketuri intr-o zona nefiscalizata si neprotejata sanitar veterinar", crede Delia Nica, director executiv AMRCR.
Multumiti ar fi doar micii comercianti, carora marile magazine le-au cam stricat afacerile. "Ne-a afectat foarte mult. Atata timp cat ele sunt deschise, nu mai vindem nimic si, in loc sa vindem, expira si ramanem cu marfa", spune Teodora Lazar, asociat al unui magazin alimentar.
Inainte ca legea sa intre in dezbatere parlamentara, membrii comisiei de agricultura vor discuta cu reprezentanti din Ministerul Agriculturii, Sanatatii si din randul producatorilor.