"Standard pentru est?", episodul 3: Care este diferenta dintre branzeturile din Romania si cele din Franta. La noi nu exista un standard de calitate
Cat de mult conteaza de unde provine laptele din branzeturi? Enorm, spun specialistii, pentru ca materia prima este cea care face diferenta intre un articol si altul.
Multi producatori internationali au mentiunea "cu lapte" sau "cu carne din Germania, respectiv Franta", pe acele produse livrate cu aceeasi reteta catre magazinele din cele doua state, in timp ce pentru pietele din est, scrie ca au "materie prima din tari UE".
Despre importanta acestor detalii pe etichete vorbeste astazi campania Stirilor PRO TV, "Standard pentru est''. Tot acum, vedem si cum isi formeaza strainii gustul, plus educatia, in materie de consum.
In Romania nu exista un standard intern, care sa impuna o anumita calitate la produse. Alte state europene au de multi ani, tocmai pentru a-si proteja populatia.
Noi apelam doar la legislatia europeana, care este foarte permisiva. Legile Uniunii lasa marii producatori sa trimita produse de o calitate si un standard diferite, in functie de tara. In Romania, diverse mecanisme care fac ca branduri importante sa fie reprezentate de marfuri cu destul de multe diferente, in ambalaj identic cu cel de peste hotare.
Pe acelasi subiect: