Fox a declarat pentru ziarul german ca atragerea unui investitor care sa cumpere activele Praktiker din tari ca Grecia, Romania, Ungaria si Polonia ar fi dificila, in contextul situatiei macroeconomice nefavorabile.

El noteaza, potrivit Handelsblatt, ca managementul Praktiker trebuie sa rezolve problemele pe care le are in Europa de Est.
Astfel, CEO-ul Praktiker se opune cererii celor mai mari doi actionari ai grupului de a vinde activele respective.

"Am anuntat ca evaluam portofoliul. Dar trebuie sa oferim fezabilitate inainte sa devina dezirabil. Ar fi dificil sa gasim acum pe cineva care sa vrea sa investeasca acolo", a spus Fox.

Firma austriaca de investitii Maseltov, care detine 10% din actiunile Praktiker, si institutia austriaca de private banking Semper Constantia, cu 5% din titluri, vor ca grupul sa se retraga din Europa de Est.

Vanzarea operatiunilor din Europa de Est ar putea aduce Praktiker 50-70 de milioane de euro, potrivit Financial Times Deutschland.

Retailerul de bricolaj a inregistrat anul trecut o pierdere de 554,7 milioane de euro, fata de un rezultat negativ de 33,6 milioane de euro in anul precedent, potrivit raportului prezentat recent de grup.

Vanzarile Praktiker in Romania au scazut anul trecut cu 21%, la 152,3 milioane euro, dupa ce au atins in 2008 un varf de aproape 300 milioane euro.

Praktiker avea in Romania la sfarsitul lunii septembrie 27 de magazine, la fel ca la sfarsitul lui 2010.

Grupul Praktiker este prezent in noua tari, cu 440 de magazine de bricolaj, incluzand si reteaua Max Bahr. In Germania, grupul are circa 330 de magazine. Divizia internationala a Praktiker include operatiunile din Romania, Grecia, Turcia, Polonia, Ucraina, Bulgaria, Ungaria si Luxemburg.

Praktiker a anuntat in noiembrie ca va inchide circa 15% din magazinele din Germania, se va retrage din Albania si va evalua restul activitatilor internationale, in cadrul unui plan pe termen de trei ani de rentabilizare a operatiunilor. Conducerea Praktiker a aprobat un plan de investitii de 300 de milioane de euro pentru revenirea la profitabilitate.

Pe piata romaneasca, Praktiker concureaza cu Dedeman, Bricostore, BauMax, Ambient, Hornbach, Obi si Mr. Bricolage.