Românilor le-a revenit apetitul pentru cumpărături. România şi Portugalia au avut cea mai mare creştere a vânzărilor cu amănuntul din UE, în iulie
Supermarket, retail, cumparaturi
Volumul comerţului cu amănuntul în UE a înregistrat o scădere de 0,8% în luna iulie 2020, comparativ cu iunie, statele membre cu cele mai importante creşteri fiind România şi Portugalia, ambele cu un avans de 3,9%, arată datele publicate, joi, de Eurostat.
Vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de faptul că vânzările de produse non-alimentare au scăzut cu 2,3%, în timp ce vânzările de combustibili au crescut cu 4,6%.
În zona euro, vânzările cu amănuntul au înregistrat în luna iulie, comparativ cu iunie, o scădere de 1,3%, cu mult sub estimările analiştilor intervievaţi de Reuters care se aşteptau la o creştere de 1,5%.
În ritm anual, comerţul cu amănuntul în Uniunea Europeană a înregistrat o creştere de 0,7%, în timp ce în zona euro a crescut cu 0,4%, din nou sub estimările analiştilor intervievaţi de Reuters, care mizau pe o creştere de 3,5% în ritm anual.
Ţările UE cu cea mai mare creştere a vânzărilor cu amănuntul în ritm anual sunt: Irlanda (9,1%), Lituania (6,8%), Olanda (6%), Franţa (5,8%), Danemarca (5,6%) şi România, unde vânzările cu amănuntul au crescut în ritm anual cu 4,8% în luna iulie, după un avans de 2,1% în luna iunie.
Şi de această dată, vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de creşterea cu 1,5% a vânzărilor de produse non-alimentare, în timp ce vânzările de combustibili au scăzut cu 9,6%.
În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în iulie 2020, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 3,9%.
De asemenea, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iulie 2020, comparativ cu luna iulie 2019, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 4,2%.
Pe acelasi subiect: