1,8 mld. euro au dat romanii pe bere in 2011. Cum arata piata in 2012 si cat trebuie sa muncesti pentru un litru
Piata berii din Romania ar putea creste cu cateva procente in acest an, fata de volumul de 17 milioane de hectolitri inregistrat anul trecut. In primul rand datorita evolutiei bune din primul semestru, cand aceasta a crescut cu 4%, a declarat Constantin Bratu, directorul general al asociatiei Berarii Romaniei.
"Estimam ca piata va inregistra o usoara crestere in acest an fata de volumul de 17 milioane de hectolitri de anul trecut. Este dificil insa sa spunem cu cat va creste exact, pentru ca au fost ani in care in primul semestru s-a inregistrat crestere, iar pe tot anul a fost o stagnare", a spus Constantin Bratu, la conferinta Mediafax Talks about Brewing&Agriculture.
Valoric, piata romaneasca a berii a fost anul trecut de 1,8 miliarde de euro.
"Acesta este pretul pe care romanii l-au platit pe bere, fie ca a fost consumata din HoReCa, fie din retail", a mai spus Constantin Bratu.
Anul 2011 a fost primul in care piata a stagnat, dupa ce din 2008 a inceput sa scada.
Piata berii a demonstrat ca un nivel mic de acciza si o "securizare fiscala" a domeniului fac bine bugetului
Tot la conferinta Mediafax, Doru Dudas, directorul Directiei Legislatie Cod Fiscal din Ministerul Finantelor, a declarat ca piata berii a demonstrat ca un nivel mic de acciza si o "securizare fiscala" a domeniului poate aduce incasari ridicate la buget, mult superioare veniturilor din accizele platite pentru alte categorii de bauturi.
Ulterior, Dudas a afirmat ca o reducere de accize ar putea reprezenta o solutie si pentru cresterea gradului de conformare la plata in cazul altor produse accizabile. Reprezentantul Ministerului Finantelor a aratat insa ca trebuie gasite solutii pentru a acoperi golurile de venituri bugetare pana cand o reducere de accize sa duca la largirea bazei de impozitare si cresterea gradului de conformare. Dudas a estimat ca in cazul bauturilor spirtoase colectarea se afla la mai putin de 50% din nivelul care ar trebui incasat.
Accizele la alcool etilic sunt de 750 de euro/hl de alcool pur, adica mult peste acciza minima solicitata de directiva europeana, de 450 de euro/hl de alcool pur.
Pe de alta parte, acciza la bere practicata in Romania se afla la nivelul minim acceptat in UE, de 0,748 euro/hl/1 grad Plato, dar incasarile vor reprezenta in acest an 64% din total accize aplicate la bauturile alcoolice.
Spre comparatie, la nivelul anului 2010, accizele din bere au reprezentat in medie 31,7% din incasarile pe accizele aplicate la bauturile alcoolice, in conditiile in care state cu traditie practica accize chiar duble la bere: Cehia -1,3 euro, Belgia -1,7 euro sau Austria - 2 euro.
Veniturile din accizele pe bere au insumat 522 de milioane lei in 2009, 553 milioane lei in 2010, 580 milioane lei in 2011 si se estimeaza ca vor depasi 600 de milioane lei in 2012. Valoarea accizelor colectate la bere reprezinta 3,3% din accizele totale si 1% din veniturile fiscale colectate in Romania.
Directorul general al asociatiei Berarii Romaniei, Constantin Bratu, apreciaza ca pe langa un nivel corect de acciza mai este important si comportamentul jucatorilor din domeniu, pentru a putea optimiza gradul de incasare la buget.
"Faptul ca pe aceasta piata a berii se afla jucatori mari si corecti, companii multinationale, a determinat ca si ceilalti jucatori sa se conformeze si sa actioneze corect", a explicat Bratu.
Reprezentantul asociatiei berarilor a aratat ca in prezent acciza reprezinta 15% din valoarea medie a unui litru de bere iesit din fabrica, iar taxele catre buget insumeaza 45% din pretul de vanzare.
Un roman munceste 25 de minute pentru un litru de bere
Desi acciza din Romania este la minimul permis de legislatia europeana, un roman trebuie sa munceasca 25 de minute pentru a-si cumpara un litru de bere, pe cand media europeana este de 8 minute.
Peste 98% din cantitatea de bere consumata in Romania este asigurata din productia interna, piata berii inregistrand cel mai mic nivel al importurilor din industria alimentara.