"Raiffeisen evolution a primit oferte din partea mai multor investitori, existenti pe piata, dar si nou veniti, si are o lista scurta cu cele mai bune 5 oferte", potrivit surselor citate.

Printre investitori s-ar numara dezvoltatorul imobiliar GTC, care detine complexul de birouri City Gate din Bucuresti si centrele comerciale Galleria din Arad, Piatra Neamt si Buzau, dar si omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, unul dintre cei mai activi cumparatori de proiecte imobiliare din ultimii ani.

Si fondul de investitii sud-african NEPI, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari de pe piata locala, negociaza achizitia mall-ului Promenada, tranzactie in proces de due diligence (investigatie sau audit pe care compania interesata il face companiei pe care intentioneaza sa o achizitioneze).

"Intr-adevar suntem in proces de due-dilligence pentru achizitia Promenada. Suntem unii dintre investitorii interesati de acest proiect, dar NEPI are suficiente resurse financiare pentru a cumpara Promenada. Speram sa finalizam cat mai repede preluarea, dar nu depinde doar de noi, ci si de vanzator", a declarat Martin Slabbert, directorul executiv al NEPI, citat de Mediafax.

NEPI gestioneaza in Romania centre comerciale totalizand circa 330.000 de metri patrati, printre cele mai importante numarandu-se Ploiesti Shopping City, City Park Constanta sau Vulcan Strip Mall Bucuresti. De asemenea, fondul sud-african de investitii are in curs de dezvoltare centrul comercial Mega Mall din zona Pantelimon.

Negocierile ar putea sa mai dureze insa avand in vedere ca pretul la care compania austriaca ar fi dispusa sa vanda proiectul se ridica la peste 150 milioane de euro, potrivit unor surse din piata imobiliara. Cumparatorul va trebui sa preia si creditul de 95 milioane de euro pe care Raiffeisen evolution l-a contractat de la Raiffeisen Bank pentru dezvoltarea centrului comercial. Contactati de Mediafax, reprezentantii Raiffeisen evolution nu au raspuns solicitarii.

Raiffeisen evolution a deschis la jumatatea lunii octombrie a anului trecut centrul comercial Promenada Mall, ultima faza a proiectului Floreasca City, investitie de 300 de milioane de euro, care cuprinde si doua cladiri de birouri, inclusiv turnul Sky Tower. Cladirile de birouri au fost vandute grupului Raiffeisen.

"Suntem dezvoltatori, adica dezvoltam un proiect, il inchiriem si apoi vrem sa-l vindem cat mai repede pentru a avea bani pentru alte proiecte. Vom pastra in proprietate Promenada Mall pentru o perioada si apoi vom vedea. Am primit oferte, dar nu avem niciun plan de vanzarea a proiectului in urmatoarele luni", declara la acea data Markus Neurauter, managing director Raiffeisen evolution.

Centrul comercial este amplasat la intersectia dintre Calea Floreasca, Soseaua Pipera si Barbu Vacarescu, o zona dominata in special de cladiri de birouri, construite mai ales in ultimii cinci ani. Promenda Mall are o suprafata inchiriabila de 35.000 de metri patrati, ocupata in proportie de 95% la data deschiderii, structurata in 140 de magazine si 1.300 de locuri de parcare subterane. Centrul comercial are sase niveluri, primele doua fiind subterane, destinate parcarii, iar urmatoarele patru niveluri vor gazdui zona comerciala.

Raiffeisen evolution a cumparat in anul 2005 terenul de patru hectare pe care este construit acum Floreasca City, care a apartinut Fabricii de Elemente pentru Automatizare (FEA). Compania mai detine un teren de 10 hectare in sectorul 1 al Capitalei, amplasat pe strada Straulesti, langa proiectul Petrom City. In 2008 compania anunta ca vrea sa construiasca locuinte. Totodata, dezvoltatorul austriac mai are in portofoliu un teren de 3 hectare in Balotesti, unde, de asemenea, intentiona sa dezvolte locuinte

Raiffeisen evolution project development este o societate de dezvoltare imobiliara cu sediul central in Viena si care activeaza in Austria si in Europa Centrala si de Est. Raiffeisen Holding Viena, Strabag si Uniqua Insurance detin fiecare cate 20% din Raiffeisen evolution, iar Raiffeisen Central Bank (RZB) restul de 40 %.