"Pe parcursul anului 2014, Delhaize a incheiat mai multe acorduri in Europa de Sud Est si SUA care au rezultat in achizitii. Suma totala in numerar transferata pentru aceste tranzactii a fost de 20 milioane euro (14 milioane euro in trimestrul patru in primul rand pentru achizitia celor 20 de magazine de la Angst Retail SRL in Romania), aceste operatiuni ducand la o crestere a fondului comercial (goodwill - n.r.) cu 13 milioane euro (9 milioane euro in trimestrul patru)", potrivit unui raport Delhaize. 

In august anul trecut, grupul belgian Mega Image a anuntat ca a ajuns la un acord pentru a prelua 20 dintre cele 22 de magazine operate de Angst, dupa ce aceasta companie s-a retras dintr-o colaborare cu Carrefour.

Tranzactia a presupus preluarea spatiilor comerciale (incluzand echipamente, stocuri, salariati, clientela, vadul comercial). Ulterior, in noiembrie, Consiliul Concurentei a aprobat preluarea a doar 19 magazine Angst de catre Mega Image.

Consiliul Concurentei a constatat ca preluarea celor 20 de magazine poate conduce la consolidarea pozitiei puternice a Mega Image din zonele centrale ale Bucurestiului. Zonele pentru care si-a exprimat ingrijorarile de ordin concurential, respectiv reducerea posibilitatilor de alegere ale consumatorilor, sunt Amzei, Academiei si Perla. Pana in decembrie, Mega Image a redeschis sub propriile branduri 18 magazine Angst, al 19-lea fiind integrat ca o extensie in supermarketul Mega Image Lacul Tei.

Mega Image estima venituri anuale de 21 milioane de euro pentru cele 20 de magazine, care au fiecare suprafete totale intre 90 si 750 metri patrati. 

De asemenea, Delhaize a constituit un provizion de 5 milioane euro pentru amenda primita de Mega Image de la Consiliul Concurentei.

CC a sanctionat cu amenzi totale de 154 milioane lei (circa 35 milioane euro) retailerii Metro, Real, Selgros si Mega Image si 21 de furnizori ai acestora, pentru intelegeri pentru fixarea preturilor in perioada 2005-2009. 

"Chiar daca motivatia deciziei nu a fost inca prezentata Mega Image pana in prezent, Consiliul Concurentei a aratat ca amenda impusa Mega Image se ridica la 1,05% din cifra de afaceri realizata in 2013. Grupul a recunoscut un provizion de 5 milioane euro in aceasta privinta. Mega Image are la dispozitie o luna de la notificarea motivarii deciziei pentru a o contesta si a cere suspendarea amenzii", se arata in raport. 

Vanzarile Mega Image au crescut anul trecut, comparativ cu 2013, si au sustinut rezultatul grupului belgian Delhaize in Europa de Sud-Est, de 3,1 miliarde euro, reprezentand un avans de 3,2%. La acelasi numar de magazine ca in 2013, vanzarile in Europa de Sud-Est au scazut anul trecut cu 1%. Romania face parte la nivelul grupului din regiunea Europa de Sud-Est, alaturi de Grecia si Serbia. 

In 2013, Mega Image a raportat un profit net de 55,1 milioane lei (12,5 milioane euro), in crestere cu 18%, la afaceri de 2,34 miliarde lei (530 milioane euro), cu 33% mai mari, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor Publice. 

Mega Image a fost si in 2014 cea mai dinamica retea din Romania, dar si la nivelul din grupului Delhaize, in ceea ce priveste deschiderile de magazine. Astfel, peste 60% din cele 180 de magazine noi anuntate de grupul belgian Delhaize pentru tarile in care activeaza au fost deschise in Romania.

Mega Image este cel mai mare lant de supermarketuri din Romania cu o retea care cuprinde in prezent 411 magazine (dintre care circa 300 in Bucuresti).